22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialBerlin: Merkel va inaugura un Memorial al ROMILOR victime ale NAZISMULUI

Berlin: Merkel va inaugura un Memorial al ROMILOR victime ale NAZISMULUI

Cancelarul german Angela Merkel va inaugura miercuri la Berlin un Memorial romilor care au căzut victime ale nazismului, la împlinirea a 65 de ani de la Holocaust, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Aproape 500.000 de etnici sinti şi romi din Europa, consideraţi “inferiori din punct de vedere rasial”, au fost asasinaţi în timpul celui de al III-lea Reich, potrivit datelor oficiale.

Situat în faţa Parlamentului german, Memorialul dedicat etnicilor sinti şi romi, conceput de către artistul israelian Dani Karavan, constă într-un puţ amplasat în centrul unei stele, în care se aşază zilnic o floare proaspăt culeasă. El este instalat în apropiere de Memorialul consacrat evreilor exterminaţi şi Memorialului dedicat homosexualilor ucişi de către nazişti.

Holocaustul împotriva romilor – sau «Porjamos», care înseamnă literal «a devora» – a fost mult timp negat şi nu a făcut obiectul unor cercetări istorice, nu doar în Germania, ci şi în alte ţări, ca Franţa regimului de la Vichy sau ţări din Europa de Est care au participat la persecutări”, apreciază istoricul Wolfgang Wippermann de la Universitatea din Berlin.

“Spre deosebire de evrei, pe care naziştii îi căutau în funcţie de religie, romii, majoritatea catolici, nu erau neapărat identificabili în raport cu ceilalţi cetăţeni”, explică Romani Rose, preşedinte al Consiliului central german pentru etnici sinti şi romi.

Cele mai citite

Sloturi EGT „Oldies but Goldies”

EGT (Amusnet Interactive) este una dintre companiile de top care dezvoltă jocuri de casino online. S-a remarcat în special prin sloturile excelente pe care...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...

Folosirea energiei solare la Galați

Instalarea panourilor fotovoltaice în zona Galați este o soluție excelentă pentru a reduce costurile cu energia electrică și a sprijini sustenabilitatea mediului. Avantajele includ...
Ultima oră
Pe aceeași temă