15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBBC a ajuns printre romii „goniţi" de autorităţi

BBC a ajuns printre romii „goniţi” de autorităţi

Zidurile pe care autorităţile din Baia-Mare şi Târlungeni au încercat să le ridice pentru a separa comunitatea romă de restul localnicilor au ajuns subiect de presă în Marea Britanie.

 

Reporterul britanic Tom Wilson a intervievat familiile de romi din satul braşovean Târlungeni şi din municipiul Baia-Mare, unde primarii locali au construit ziduri pentru a izola comunitatea romă de restul locuitorilor, potrivit unui reportaj difuzat miercuri de BBC News Online, preluat de Mediafax.

„Era un drum pe care ţiganii noştri îl puteau folosi pentru a merge în sat”, afirmă o femeie de origine romă din Târlungeni, referindu-se la drumul pe care autorităţile au construit un zid ce desparte comunitatea romă de cea română şi cea maghiară. „Roată ocolim. Un om bolnav pe care îl dor picioarele poate să ocolească atât?”, se întreabă retoric, în reportajul BBC preluat de Mediafax, o altă localnică.

Potrivit jurnaliştilor britanici, zidul a generat nemulţumire şi în rândul copiilor. „Este ca la puşcărie”, afirmă unul dintre ei, explicând că din cauza acestuia întârzie la şcoală. Copiii avertizează, de asemenea, că zidul are cioburi de sticlă în partea superioară, pentru a nu putea fi escaladat.

„Ca la închisoare”

De partea cealaltă a zidului, unde trăiesc comunităţile de români şi maghiari, localnicii par mulţumiţi de acest zid. „Copiii din ţigănie, toţi stăteau aici la noi pe stradă şi se jucau. Era şi pericol de accidente”, susţine un locuitor din această parte a satului.

Puţine persoane de aici au acceptat însă să fie filmate, afirmă reporterul BBC, deoarece se tem de represiuni din partea romilor. Comunitatea romă susţine însă că problemele sociale sunt generate de sărăcie.

Zidul din Târlungeni a fost construit în 2009, dar în vara lui 2011, un alt zid a fost construit la sute de kilometri distanţă, în Baia-Mare. Aici însă părerile localnicilor sunt împărţite. Unii susţin că acesta este bun pentru că îi protejează pe copii de accidente, în timp ce alţii susţin că se simt „ca la închisoare” şi solicită dărâmarea zidului.

Întrebat de BBC de ce zidul arată atât de intimidant, primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a explicat că din punctul lui de vedere este estetic. „Dacă îl făceam din lemn, cam de la începutul lui noiembrie începea să fie demontat şi să fie pus pe foc. Dacă s-ar fi făcut din metal, ar fi dispărut a doua zi pentru că ar fi vândut unii metalul respectiv”, explică el.

Unii localnici susţin că banii investiţi în construirea zidului sunt irosiţi şi ar fi putut fi folosiţi la modernizarea blocurilor respective. Aici „condiţiile sunt de nedescris”, afirmă reporterul BBC, adăugând că nu există apă curentă, singura sursă de apă fiind afară, în spatele blocului.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă