18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBăsescu, Moştenitoarea şi Efectul Pygmalion

Băsescu, Moştenitoarea şi Efectul Pygmalion

Traian Băsescu a recunoscut la B1 că în ultimii doi ani el şi PDL s-au “înşelat reciproc” şi că a fost “şocat” că propriul său partid a refuzat să renumere voturile care au dus la înfrângerea favoritei sale

Preşedintele şi-a căutat mereu un discipol, a început cu Emil Boc, l-a verificat pe Lucian Croitoru de la BNR, l-a încercat pe fostul ministru de externe, Teodor Baconschi şi în cele din urmă pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, dar nici unul dintre ei nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor sale.

În groapa cu lei acolo unde s-au dat luptele decisive potenţialii săi succesori au pierdut rând pe rând bătăliile: fie n-au avut un stomac suficient de exersat şi nu au ştiut cum să primească loviturile directe, fie au refuzat pur şi simplu să se bată. Unii n-au ştiut să ia decizii bune sau au pierdut prea mult timp până să ia o hotărâre, alţii n-au fost doriţi de partid sau n-au ştiut cum să se impună. Traian Băsescu i-a înlocuit mereu pe cei care pierdeau şi probabil că mai are încă nişte rezerve, însă aleasa este Elena Udrea.

E singura căreia preşedintele i-a acceptat slăbiciunile, greşelile, defectele şi chiar înfrângerile politice. Mai puternică decât mulţi bărbaţi, mai frumoasă decât multe femei, Elena Udrea a devenit mai mult decât un instrument al preşedintelui, mai mult decât o purtătoare de cuvânt a acestuia în interiorul partidului şi în afara lui. A devenit Moştenitoarea, iar Traian Băsescu pare să fi abandonat totul pentru ea, inclusiv partidul care l-a adus în fotoliul de la Cotroceni şi care, chiar atunci când nu a fost de acord cu preşedintele, i-a acceptat deciziile.

Elena Udrea a învăţat multe din întâmplările ultimilor ani şi are un discurs decent, dar nu a făcut nimic pe propriile speze. Nu are nicio realizare politică, iar atunci când partidul i-a oferit înaintea alegerilor locale cea mai importantă filială PDL, cea a Bucureştilor, a eşuat lamentabil, susţinând candidatura unui aventurier ca Silviu Prigoană pentru primăria generală. Geniul ei politic a fost testat odată cu acel episod neinspirat din istoria democrat-liberalilor. Ar avea, însă,  suficient timp şi banii necesari pentru a face o carieră politică serioasă dacă nu s-ar grăbi, dacă ar fi mai inspirată şi dacă ar fi mai diplomată. Nu are încă de partea ei jumătate din partid, fiindcă generozitatea din perioada în care a împărţit banii Ministerului Dezvoltării nu a fost egal apreciată şi în plus mulţi democrat-liberali văd încă în ea femeia frivolă cu tocuri înalte şi decolteuri adânci care i-a făcut să piardă voturi în 2012.

O strategie a paşilor mărunţi i-ar fi fost mai utilă şi ei şi preşedintelui. Traian Băsescu ar fi putut să-l atragă de partea lui pe Vasile Blaga, chiar dacă are multe să-i reproşeze, în aşa fel încât să poată reconstrui partidul împreună cu grupul Macovei. Dar preşedintele a preferat mai degrabă o ruptură, pedepsind întreg PDL după ce preferata lui nu a primit voturile necesare pentru a deveni şefa partidului.

“Adio”transmis prin Facebook democrat-liberalilor face parte dintr-un joc dus la limită, între riscant şi ridicol, în care preşedintele îşi imaginează o reîntoarcere la începuturi prin lansarea Mişcării Populare pe care ar urma să o ridice, înainte sau după ce-şi termină mandatul, aşa cum a făcut cu PD în perioada guvernării Năstase. Fracţiunea Udrea şi gruparea Macovei vor fi invitate mai devreme sau mai târziu în această “Mişcare”, gândită să crească pe seama inevitabilei crize economice pe care Ponta nu o va putea gestiona.

În loc să iasă din politică şi să intre în isotrie, după exemplul preşedinţilor americani, Traian Băsescu vrea să-şi retrăiască gloria politică, uitând că este uzat, că mulţi nu-l iartă pentru tăierile de salarii din 2010, că alţii nu l-au înţeles când şi-a trimis fata în Parlamentul European şi destui s-au săturat de relaţia lui cu Elena Udrea. La fel ca în Pygmalion-ul lui George Bernard Shaw, în care profesorul Higgins pariază că poate să o transforme pe florăreasa Eliza într-o atracţie a lumii mondene, iar apoi se îndrăgosteşte de propria creaţie, care îl respinge căsătorindu-se cu un tânăr aristocrat, Traian Băsescu poate avea surprize pe toate fronturile, inclusiv din partea Elenei Udrea.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă