20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBasescu despre Hayssam: "Pana la urma, or sa ajunga toti acasa"

Basescu despre Hayssam: “Pana la urma, or sa ajunga toti acasa”

"Pana la urma, or sa ajunga toti acasa", a declarat presedintele Traian Basescu despre cetatenii romani condamnati in tara pentru diverse infractiuni si care au fugit in strainatate. seful statului s-a referit in special la cazul Omar Hayssam.

Declaratia lui Traian Basescu, facuta sambata, potrivit Mediafax, vine la o zi dupa ce Ministerul Justitiei (MJ) a precizat intr-un comunicat  ca nu a solicitat extradarea lui Hayssam, care este, de asemenea, si cetatean sirian, deoarece nu a fost informat oficial de Interpol despre o eventuala localizare si retinere a sa in Siria sau pe teritoriul altui stat. "Conform legislatiei in vigoare, Ministerul Justitiei poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata/arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea", arata MJ. In noiembrie 2009, directorul SRI, George Maior, declara ca, din informatiile pe care le detinea, Omar Hayssam este deja detinut in Siria, iar statul roman face demersuri pentru aducerea lui in tara.

Ministerul Justitiei a precizat, pentru NewsIn, ca a inaintat pe canalele diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Siria, insa partea araba nu a raspuns deocamdata in legatura cu pozitia sa fata de document. Colaborarea merge destul de greu, reprezentantii Ministerului Justitiei au reamintit ca au transmis autoritatilor siriene o cerere de comisie rogatorie de ancheta in dosarul in care mai multe persoane sunt judecate in legatura cu fuga lui Omar Hayssam din tara inca din mai 2009. "Pana la acest moment, desi s-au facut reveniri la autoritatile siriene, nu s-a raspuns cererii de asistenta mentionate", se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

De altfel, procedurile de extradare dintre cele doua tari dateaza tocmai din 1979. Conform acestora, partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei, persoanele care se gasesc pe teritoriul uneia dintre cele doua parti contractante. Prin exceptie, nu pot fi extradate din Republica Araba Siriana "persoanele care, la data primirii cererii de extradare, sunt cetateni ai partii solicitate".
Abia daca tratatul este aprobat, Omar Hayssam ar urma sa revina in tara pentru a ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani. Omar Hayssam a fugit din Romania in vara anului 2006, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe motive medicale. El a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii jurnalistilor romani in Irak. Fuga sa, extrem de controversata, a dus la demiterea directorilor principalelor servicii secrete din Romania. De asemenea, procurorul acuzat ca l-a ajutat pe Omar Hayssam sa iasa din inchisoare a fost scos din magistratura.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă