23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialBaciu, demnitarul perseverent în şpagă

Baciu, demnitarul perseverent în şpagă

Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Remus Baciu, cerea şpagă în timp ce era deja judecat pentru altă faptă de corupţie.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au fost de acord cu arestarea lui Remus Baciu deoarece acesta a dat dovadă de „perseverenţă infracţională”. Baciu a fost arestat duminică pentru corupţie. Suma totală primită de acesta de la foştii proprietari ai imobilelor naţionalizate s-a ridicat la 400.000 lei, bani care ajungeau în buzunarul demnitarului în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire. În motivarea deciziei de arestare, Curtea de Apel Bucureşti notează că Baciu s-a folosit de instituţiile statului în interes personal. Baciu ar fi pretins un procent de 15% din valoarea acţiunilor la Fondul Proprietatea pe care proprietarii care au fost deposedaţi abuziv de imobile ar fi urmat să le primească.

În document se specifică faptul că Baciu ar fi făcut presiuni pentru urgentarea anumitor dosare, „în condiţiile în care numărul persoanelor care beneficiază de aceste drepturi este mare, iar pe lângă dramele şi traumele psihice produse de regimul comunist prin deposedare de bunuri şi proprietăţi, acestea sunt puse în situaţia de a aştepta o perioadă îndelungată de timp, unele dosare fiind soluţionate şi după 15 ani”. Judecătorii care au decis arestarea preventivă a lui Baciu au luat în considerare faptul că acesta „a dat dovadă de perseverenţă infracţională, întrucât a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune”.

Baciu este deja judecat, în recurs, la instanţa supremă, într-un alt dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Este vorba despre o faptă din 2003, când Baciu era consilier personal al ministrului Sănătăţii Daniela Bartoş. În această calitate, Baciu a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a prejudiciat Ministerul Sănătăţii cu 178.000 dolari. 

400.000 lei a fost suma totală pretinsă şi primită de Remus Baciu de la foştii proprietari ai unor imobile care au fost confiscate în timpul regimului comunist.

Cele mai citite

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...

Resortul Lebăda Neagră deținut de Toma Sandu, închis de inspectorii DSV din cauza neregulilor grave

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) au închis resortul Lebăda Neagră, deținut de Toma Sandu, după ce au descoperit multiple nereguli în cadrul unei inspecții...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă