18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBacalaureatul, în pericol. Activitatea din mai multe școli din Capitală și din...

Bacalaureatul, în pericol. Activitatea din mai multe școli din Capitală și din țară va fi suspendată, începând de luni, ca urmare a grevei profesorilor, nemulțumiți de legea salarizării

Profesorii din mai multe școli din Sectorul 6, din Capitală, precum și din Cluj și Arad au anunțat că vor intra, luni, în grevă, a declarat, pentru Agerpres, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

UPDATE 17.00: Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale în Sectorul 6, chiar dacă profresorii ameninţă cu greva. Asigurările vin chiar de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Inspectorii şcolari mai spun că profesorii din comisiile de examen care vor intra în grevă luni dimineaţă vor fi înlocuiţi.

Florian Lixandru, inspector general Bucureşti, a declarat pentru Digi24: „Cert este că luni şcolile vor fi deschise, elevii vor merge la şcoală indiferent că se declanşează sau nu greva generală, iar examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale. Colegii mei inspectori din Sectorul 6 ţin legătura cu directorii şi în acest moment am informaţii că proba de competenţe digitale care e prevăzută a avea loc începând de luni se va desfăşura în condiţii normale”.


"Se pot întâmpla și astfel de lucruri (greva din sectorul 6 și din Cluj, n.r.), pentru că unele sindicate sunt independente, au procente mari și pot lua și decizii individuale. Noi nu avem la nivel național, ca să anunț eu, dar se poate întâmpla și treaba asta. Sunt în momentul de față sindicate care au peste 50%, unele chiar peste 80%, deci ele pot lua această decizie, chiar dacă la nivel de federație nu sunt în procent de 50%+1. Vom vedea mâine dimineață (luni, n.r.) și o să comunicăm", a explicat președintele FSLI.

La sfârșitul lunii mai, președintele FSLI, Simion Hăncescu, anunța că a declanșat un referendum prin care va consulta membrii în vederea organizării unei greve generale începând cu 12 iunie.

"Așa cum au hotărât colegii, în numele membrilor de sindicat, care sunt nemulțumiți de actuala grilă (de salarizare, n.r.), s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie. Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. Dacă membrii de sindicat nu sunt mulțumiți de această lege a salarizării și vor să protesteze, au posibilitatea. O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor", a spus Hăncescu.

FSLI a pichetat recent Palatul Parlamentului pentru aproximativ două ore, sindicaliștii din învățământ fiind nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare. Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

De asemenea, în judeţul Arad, majoritatea profesorilor au optat pentru grevă şi boicotarea examenelor naţionale desfăşurate în această perioadă. Dintre cei peste 6.100 de angajaţi ai sistemului de învăţământ din judeţ, 5.350 sunt membri ai Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI), iar 80 la sută au fost consultaţi, până vineri seară, în cadrul unui referendum privind eventualitatea declanşării grevei.

”Majoritatea dintre cei care au răspuns, adică peste 70 la sută, au fost pentru declanşarea grevei, care ar avea drept consecinţă neîncheierea situaţiilor şcolare la final de an şi boicotarea examenelor naţionale. Ceea ce cerem noi este respectarea programului de guvernare. Ni s-a promis o creştere salarială de 20 la sută de la 1 iulie 2017 şi vouchere de vacanţă, iar de la 1 ianuarie 2018, o creşetre de 30 la sută, dar acum ni se oferă doar 25 la sută de anul viitor. În plus, Legea salarizării are o serie de inechităţi între categoriile de bugetari”, a declarat, duminică, preşedintele SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, pentru News.ro.

 

Aceeași situație se înregistrează și în județele Buzău, Cluj și Prahova. 

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, a declarat, penrtu News.ro, că în urma referendumului declanşat în rândul membrilor de sindicat, majoritatea cadrelor didactice au fost de acord să intre în grevă de luni. Din cei 4.574 de membri de sindicat au fost consultaţi 3.900 de profesori dintre care 3.516 au fost de acord cu protestul.

”Diferenţa de 674 de voturi sunt personal nedidactic care nu au fost consultaţi în toate unităţile şcolare sau cadre didactice care nu s-au pronunţat pentru nicio variantă. Având în vedere că situaţia prezentată de FSLI cu privire la stadiul referendumului la nivel naţional nu este în măsură să determine luarea unei decizii privind întreruperea activităţi, Biroul Operativ al SIP Buzău a hotărât cu unanimitate de voturi, respectarea opţiunii cadrelor didactice-membri ai sindicatului nostru-privind declanşarea grevei generale începând de luni, pe termen nelimitat”, a precizat conducerea SIP Buzău.

Și în Prahova, aproape 80 la sută dintre profesorii afiliaţi celui mai mare sindicat din învăţământul prahovean au semnat pentru declanşarea grevei generale.

”Până săptămâna trecută, joi, la ora 15.00, am avut termen pentru strângerea opţiunilor din teritoriu, un termen foarte scurt. Am strâns până joi, la ora 15.00, semnături de la 79,6 la sută dintre membrii noştri de sindicat”, declarat duminică pentru News.ro liderul Sindicatului ”Şcoala Prahovei”, afiliat FSLI, Ionuţ Duţă.

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul de act normativ și trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020.

"De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50% și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia", a scris Olguța Vasilescu în 8 iunie pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a reamintit că în 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc.. Astfel de acţiuni ar urma să se desfăşoare şi în judeţele Iaşi şi Buzău, conform Realitatea TV.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă