BACALAUREAT 2016. Proba scrisă la Limba Română i-a pus în dificultate pe unii absolvenți de liceu. Astfel, la partea a III-a ei au avut de redactat un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte tema și viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic, ceea ce i-a pus în dilemă pe mai mulți candidați, care au scris despre romanul „Moromeții”, deși acesta este roman postbelic.
Astfel, nemulțumiții au formulat o petiție online, în care motivează că alegerea lor ar trebui să fie luată în considerare, întrucât „acțiunea romanului este interbelică”, deși volumul 1 a apărut în 1955, iar volumul 2 în 1967.
Petiția a strâns peste 5.700 de semnături.
Redăm textul petiției:
„Morometii la subiectul 3 la bac: Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ”Morometii” la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza… si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!”.
Textul petiției a stârnit numeroase reacții din partea internauților. De exemplu, un tânăr a susținut că „primul volum este interbelic”. „Sunt o gramadă de site-uri ba chiar și manuale scrise de profesori unde scrie clar că volumul I este interbelic”, a mai spus el. Alți internauți l-au contrazis: „interbelic înseamnă între războaie, ia zi mi tu ce război a fost în `55”. „ Până când ține la ține perioada interbelică? Primul volum e scris în 1955, iar al doilea în 1967. Eu știu că perioada interbelică e între cele două Războaie Mondiale. Mai învață puțin”, i-a răspuns un alt internaut.
O petiție similară a fost creată, la finalul lunii iunie, după ce unul dintre subiectele de la Matematică, din cadrul Evaluării Naționale, a stârnit indignare în rândul părinților și profesorilor, care au acuzat că subiectul induce în eroare. Astfel, peste 39.000 de persoane i-au cerut ministrului Educației să ia în calcul ambele variante de răspuns.
Citește și: SCANDAL pe subiectul la Matematică, de la Evaluarea Națională. Ministerul nu modifică baremul de corectare