21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAutorul cărţii „Sanctus", Simon Toyne, vine în România

Autorul cărţii „Sanctus”, Simon Toyne, vine în România

 La 40 de ani un regizor de televiziune renunţă la profesie pentru a se dedica scrisului. Thrillerul va fi lansat la Bucureşti în prezenţa autorului.

Pentru lansarea ediţiei în limba română, Simon Toyne, auto­rul bestsellerului internaţional „Sanctus” vine în România, în perioada 23-27 noiembrie. Thrillerul hipnotic despre schimbarea civilizaţiei cunoscute prin deconspirarea apocaliptică a unor secrete întunecate a ajuns să fie publicat în peste 50 de ţări, lumea literară internaţională comparându-l cu un alt bestseller, „Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown. Volumul „Sanctus”, publicat la editura All, se găseşte deja în librăriile din ţară.

Simon Toyne, de 42 ani, s-a născut la Cleethorpes, în Marea Britanie, şi a studiat literatură engleză şi teatru la Goldsmiths College din Londra. Timp de 20 de ani a lucrat în televiziune, ca scenarist, regizor şi producător. A produs documentarul „100 Greatest Films”, difuzat pe Channel 4, şi i-a intervievat, printre alţii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda şi Steven Spielberg. Programele de televiziune la care a lucrat au primit numeroase premii.

Grădina Edenului, într-un munte

Acţiunea se petrece în sudul Turciei, în oraşul Ruin, al cărui centru istoric este un munte sălbatic supranumit Citadela. Lăcaşul de cult este păzit cu străşnicie de călugări. Au reuşit să ţină ascunse timp de milenii secretele copleşitoare care, odată dezvăluite, ar zdruncina orice altă religie cunoscută. Călugării au construit secta Sanctus, iar adepţii ei practică din antichitate ritualuri violente şi şocante. Unul dintre secretele păzite este grădina Edenului din inima muntelui. Uneori adepţii nu mai suportă greutatea acestor informaţii, iar unul dintre ei a reuşit să iasă din Citadelă. Mesajul său transmis prin sacrificiu a zguduit întreaga lume.

„Mă simţeam un pic depăşit din punct de vedere creativ”

Pentru a scrie această carte, Simon Toyne a renunţat cu totul la proiectele sale din televiziune, dedicându-se exclusiv scrisului. De unde a ştiut că alegerea lui este cea corectă?

„Nu aş recomanda oricui, dar a fost alegerea corectă pentru mine în acel moment, din mai multe motive. Făcusem aproape tot ceea ce vroiam să fac în televiziune şi mă simţeam un pic depăşit din punct de vedere al creativităţii. Eram aproape de 40 de ani, mereu îmi dorisem să scriu o carte, dar niciodată nu am avut timp, iar munca în televiziune nu îmi lăsa deloc timp. Până la urmă m-am gândit că dacă nu risc voi regreta mereu, aşa că m-am aruncat; am încercat să scriu cea mai bună carte”, a declarat Simon Toyne pentru RL. Faţă de alţi autori de gen, Toyne nu a folosit repere geografice reale pentru locul unde se petrece majoritatea poveştilor. Scriitorul explică: „Am fost în acea parte a lumii, dar nu în sud-estul Turciei, unde se desfăşoară acţiunea. Oricum, mare parte a acţiunii are loc într-un oraş numit Ruin, care este cu totul inventat. În calitate de regizor de televiziune, obişnuiam să călătoresc în toată lumea, iar Ruin este format din părţi din acele multe locuri pe care le-am vizitat”.

„Trebuie să scrii ce ştii”

Turcia, acolo unde se întâlneşte Asia cu Orientul Mijlociu, i se pare un loc fascinant: „Un loc istoric unde imperii antice au răsărit şi apoi s-au făcut praf. Din aceste motive a fost locul perfect pentru a amplasa povestea unui secret care ne duce la începuturile existenţei umane”. „Am ales să creez o poveste în jurul mitului creştin al creaţiei, poveştile Genezei sunt cunoscute de toată lumea, ceea ce presupune că cititorul romanului «Sanctus» vine cu cunoştinţe deja existente. Toate culturile au câte un mit al creaţiei şi unele dintre ele apar în carte. Eu doar am mers mai departe cu acel mit învăţat de când eram mic. Întotdeauna trebuie să scrii ce ştii, mai ales dacă este vorba de prima ta carte”, îşi motivează alegerea scriitorul.

Eroii săi au nume predestinate şi, mai ales, recognoscibile, precum Adam, Gabriel sau Liv. „Numele personajelor sunt întotdeauna importante. Am vrut ca această carte să aibă o calitate mistică şi fatală şi am dat personajelor mele nume care să rezoneze cu acest aspect şi care să dea indicii legate de destinul lor. Personajul principal se numeşte Liv – care înseamnă viaţă, ceea ce este foarte relevant pentru linia poveştii ei. Eroul se numeşte Gabriel şi este un fel de figură angelică, dar foarte complexă, întunecată şi vicleană. Nu este mereu clar de partea cui se află, ceea ce face lucrurile mult mai interesante”, spune autorul.

Sunt discuţii despre ecranizare

Evoluţia evenimentelor din thriller este alertă, descrisă într-un ritm şi cu un limbaj cinematografic. Venind din lumea televiziunii, ai crede că Toyne se pregăteşte, totodată, şi de un viitor scenariu de film. „În esenţă, cred că sunt un regizor frustrat şi cu siguranţă am scris «Sanctus» ca şi cum aş fi regizat un film mare, epic, de succes hollywoodian. Există discuţii despre ecranizare, dar aceste lucruri iau prea mult timp pentru a se fructifica şi eu sunt prea ocupat pentru a scrie următoarele două părţi ale trilogiei. Sper că până se bate palma voi avea mai mult timp, deoarece mi-ar face mare plăcere să scriu scenariul, chiar dacă voi fi concediat din propriul meu proiect, aşa cum se întâmplă cu mulţi scriitori.”

Prima parte a trilogiei a fost tradusă în 28 de limbi şi lansată în 50 de ţări. Numai în acest an, Simon Toyne a fost în Norvegia, în Italia – de două ori, în America, în Canada, în Elveţia şi în Irlanda pentru promovarea cărţii. În România programul lui este foarte încărcat. A doua zi după sosire, pe 24 noiembrie, de la ora 18.00, Simon Toyne va lansa cartea în zona Atrium, etaj 3, la magazinul Cocor, alături de Andrei Gheorghe, ambasador de brand al editurii All, şi Mario Demezzo, vicepreşedinte grupului editorial. Sâmbătă, 26 noiembrie, va veni la târgul Gaudeamus, Romexpo, în cadrul căruia va acorda autografe între orele 11.00 şi 15.00, la standul editurii All.  

Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă