15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialAu trecut 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș

Au trecut 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș

La 5 august s-au împlinit 10 ani de la moartea artistului Florian Pittiș. Actorul s-a stins din viață în 2007, la Institutul Oncologic București, unde a fost internat mai bine de 10 zile. El suferea de cancer de peste un an.

Florian Pittiș a fost actor, regizor, traducător, cântăreț, textier și realizator de emisiuni radio. El s-a născut la 4 octombrie 1943, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1966, clasa profesorului Radu Beligan.

Din 1969, a intrat în trupa Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra'' și a colaborat cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A interpretat zeci de roluri în piese celebre, precum: Lucius în „Iulius Caesar'' de W. Shakespeare, Camile Chandebise în „Puricele în ureche de G. Feydeau, Colin Talbo în „Harfa din iarbă'' de T. Capote, Arlechino în „Mincinosul'' de C. Goldoni, Valentin în „Valentin și Valentina'' de M. Roscin, Bufonul în „A 12-a noapte'' de W. Shakespeare, Ariel în „Furtuna'' de W. Shakespeare, Leonard Brazil în „'Cum se numeau cei patru Beatles'' de Stephen Poliacoff, Laertes în „Hamlet'' de W. Shakespeare, Tiresias în „'Antigona'' de Sofocle, potrivit site-ului www.pittbeat.ro.

Totodată, a apărut în filmele „Gioconda fără surâs", „Adio, dragă Nela", „Veronica se întoarce", „Înnebunesc și-mi pare rău", „Frumoasele vacanțe'', „Serenadă pentru etajul XII'', „Mama". Mai mult, vocea lui Florian Pittiș a devenit o marcă a emisiunii „Teleenciclopedia'' difuzată de TVR.

 

În plus, el a regizat piese o serie de spectacole, printre care „Cum se numeau cei patru Beatles'', „Câinele grădinarului'', „Meditațiile Ritei'' și „Black & White''.

În televiziune a făcut senzație în trio-ul muzical creat de Alexandru Bocăneț, alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru. Mai târziu a activat în Cenaclul Flacăra. 

 

Florian Pittiș a fost și traducător. El a tradus în limba română cântece din repertoriul lui Bob Dylan: „A Hard Rain's A-Gonna Fall'', „Death is Not the End'', „Don't Think Twice, It's All Right'', „Mr. Tambourine Man'', „She Belongs to Me'', „Silvio'', conform site-ului cinemagia.ro.

În 1992, a fondat grupul „Pasărea Colibri'', împreună cu Mircea Baniciu. În 2000, Florian Pittiș a renunțat să mai participe la spectacole. Ultimul concert al Lui Florian Pittiș, cu Ducu Bertzi și Marius Bațu, la Festivalul Mediaș-Cetate Medievală, îm 2007.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă