14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialAu fost descoperite armele chimice ale lui Gaddafi

Au fost descoperite armele chimice ale lui Gaddafi

Un depozit secret de arme chimice a fost descoperit în Libia, au anunţat miercuri noii conducători ai statului libian, relatează Daily Mail.

Arsenalul mortal dovedeşte faptul că fostul dictator nu a renunţat la armele de distrugere în masă, în ciuda promisiunilor făcute lui Tony Blair că va renunţa la ele în cadrul celebrei „Afaceri din deşert”.

Consiliul Naţional de Tranziţie a declarat că focoasele chimice vor fi păstrate în siguranţă de către experţii militari. Un purtător de cuvânt a declarat: „Armele sunt din era lui Gaddafi şi se află sub pază până când vor putea fi predate”.

Până în prezent, Tony Blair s-a declarat foarte mândru de decizia sa de a-l determina pe Gaddafi să renunţe la programul de construire a armelor de distrugere în masă. Purtătorul său de cuvânta declarat, la începutul acestei săptămâni: „Domnul Blair a fost cel care l-a determinat pe Gaddafi să renunţe la programul său de construire a armelor chimice şi nucleare şi să renunţe la terorism”.

Gaddafi a fost de acord să renunţe la cele mai multe dintre armele sale de distrugere în masă în 2003, pentru a readuce Libia, care era pe atunci un stat paria, pe scena internaţională. Acordul a fost încheiat în 2004, când Tony Blair a bătut palma cu Gaddafi în cortul acestuia de lângă Tripoli.

Procesul de dezarmare a fost supravegheat de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, însă nu a fost niciodată încheiat din cauza izbucnirii războiului. Asta înseamnă că fostul dictator a păstrat aproape zece tone de gaz muştar, care este mortal, şi alte substanţe chimice.

În timpul revoluţiei, rebelii se temeau de faptul că răzbunătorul Gaddafi, care i-a ameninţat că se vor confrunta cu „flăcările iadului”, va dezlănţui războiul chimic împotriva propriului popor. În Misrata, panica a izbucnit în momentul în care populaţia i-a văzut pe susţinătorii lui Gaddafi purtând măşti de gaze. NATO a descoperit, cu ajutorul avioanelor-spion şi a imaginilor provenite din satelit, presupuse arme chimice depozitate în trei locuri, inclusiv în Rughawa, la aproape 200 de kilometri distanţă faţă de Sirte.

NATO încă desfăşoară zboruri deasupra Libiei în încercarea de a-l găsi pe Saif, fiul lui Gaddafi, educat în Londra, care a fost văzut ultima oară în apropierea graniţei cu Nigerul. Noii lideri libieni au rugat forţele NATO să continue misiunea timp de încă o lună.

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă