14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialAtentat în estul Afganistanului: Cel puțin 14 morți

Atentat în estul Afganistanului: Cel puțin 14 morți

Cel puţin 14 persoane, între care şapte femei, au fost ucise sâmbătă dimineaţă în estul Afganistanului în urma exploziei unei bombe artizanale la trecerea vehiculelor în care se aflau, informează Mediafax.

Victimele se întorceau de la o căsătorie care avusese loc în provincia Ghazni, când cele două vehicule au fost spulberate de o explozie, la scurt timp după ora 09.00 (07.30 ora României), a declarat pentru AFP Shafiq Nang, purtătorul de cuvânt al guvernului local.

"Au fost ucişi 14 civili, dintre care şapte femei", a declarat la rândul său Abdullah Khairkhwah, guvernatorul districtului Giro, unde a avut loc tragedia. Bilanţul anterior era de 12 morţi.

Atentatul nu a fost revendicat, dar bombele artizanale fac parte dintre armele predilecte ale talibanilor, implicaţi într-o insurgenţă sângeroasă în Afganistan de la îndepărtarea lor de la putere de către o coaliţiei militară condusă de americani, după atentatele din 11 septembrie 2001.

Dispozitivele explozive artizanale au provocat moartea a 962 de persoane şi rănirea altor 1.928 în rândul civililor în 2013 şi constituie principala cauză de deces a acestora, potrivit unui raport al misiunii ONU în Afganistan (Unama).

Talibanii au lansat la 12 mai ofensiva de primăvară, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale care urmează să îl desemneze pe succesorul lui Hamid Karzai, căruia Constituţia îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.

Dacă insurgenţii nu au reuşit să perturbe semnificativ primul tur din 5 aprilie, ei ar putea să îşi dubleze eforturile pentru a încerca să îl saboteze pe cel de-al doilea, prevăzut pentru 14 iunie.

"Inamicii Afganistanului şi-au intensificat atacurile în ultima vreme, deoarece se apropie al doilea tur şi pentru că vor ca procesul electoral să deraieze (…) dar vor eşua", a declarat sâmbătă ministrul afgan al Apărării, Bismillah Mohammadi, în faţa Parlamentului.

Acest scrutin este considerat un test major pentru această ţară săracă şi controlată parţial de talibani, care va plonja în necunoscut după retragerea celor 51.000 de militari ai NATO până la sfârşitul anului.

Preşedintele Barack Obama a propus, marţi, menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan după 2014, dar punerea în aplicare a acestui plan va depinde de semnarea de către viitorul preşedinte afgan a unui tratat bilateral de securitate (BSA) între cei doi aliaţi.

Preşedintele Karzai a refuzat până în prezent să parafeze acest acord, spre nemulţumirea Statelor Unite, dar cei doi candidaţi care îşi dispută preşedinţia, Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, au promis deja că vor face acest lucru.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta continuă în Luxemburg pledoaria pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române a pledat, marţi, într-un discurs susţinut la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, pentru sprijinirea Republicii Moldova în...

Decretele semnate astăzi de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 21 mai 2024, mai multe decrete. Iată decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis: Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă