24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAscensor la preţ de apartament

Ascensor la preţ de apartament

Consiliul Judeţean Mureş a alocat aproape 120.000 de euro pentru liftul destinat persoanelor cu dizabilităţi ce va fi amenajat la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Consilierii judeţeni din Mureş au votat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Montare ascensor şi amenajări interioare” la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Valoarea totală a investiţiei, cu TVA, este de 490.447 de lei, echivalentul a 116.275 de euro, iar lucrarea ar urma să fie realizată în acest an.

Potrivit hotărârii votate de consilieri, durata de realizare a investiţiei propuse de proiectant în studiul de fezabilitate este de cinci luni, iar finanţarea investiţiei se va face din bugetul Administraţiei Palatului Culturii, aprobat de Consiliul Judeţean Mureş, buget în care se regăsesc sumele necesare pentru aceste investiţii.

Amenajări în stil art-deco

„Administraţia Palatului Culturii, luând în considerare normele naţionale şi europene cu privire la oferirea posibilităţii de acces în clădiri şi imposibilitatea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii de a vizita Palatul Culturii şi Biblioteca Judeţeană, doreşte ameliorarea disfuncţionalităţii circulatorii pe orizontală prin montarea unui ascensor în acest loc, împreună cu lucrările de amenajări interioare, care presupun lucrări de demontare-montare balustrade, recondiţionare balustrade şi confecţionarea şi montarea unor elemente de decor secession”, se arată în expunerea de motive. Potrivit sursei citate, în holul central al scării se poate monta un ascensor de persoane pentru ca această clădire, cu funcţiuni de interes larg, civil sau turistic, să fie îmbunătăţită conform normelor europene. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Arpad Szabo, a declarat ieri că sumele au fost prevăzute în bugetul de investiţii al Administraţiei Palatului Culturii, aprobat la începutul anului şi că, în urma aprobării fără probleme de către consilieri a indicatorilor tehnico-economici, urmează să se desfăşoare o licitaţie pentru stabilirea executantului. „Dacă va reuşi să execute lucrarea în cinci luni, va fi foarte bine. Acesta este un proiect destul de vechi, în urma mai multor solicitări ale ONG-urilor pentru oamenii cu dizabilităţi „, a declarat Szabo.

Palat renumit

Palatul Culturii din Târgu Mureş, construit între anii 1911 şi 1913 în stil secession, figurează pe lista monumentelor istorice din judeţ. El are subsol, parter şi trei etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 15.325 de metri pătraţi. Palatul este renumit datorită basoreliefurilor care domină frontispiciul, acoperişului din majolică de Zsolna, frescelor, sălilor de spectacole, sălii cu oglinzi, vitraliilor cu care este ornată clădirea. Aripa din partea stângă a Palatului Culturii, care găzduieşte Biblioteca Judeţeană, continuă cu o aripă distinctă racordată prin intermediul unei case de scară spectaculoase.

Cele mai citite

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...
Ultima oră
Pe aceeași temă