25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialArdeii iuţi, la păstrare în "pivniţa Apocalipsei"

Ardeii iuţi, la păstrare în “pivniţa Apocalipsei”

Seminţele unora dintre cei mai iuţi ardei din America de Nord au fost depozitate în aşa-numita “piviniţă a Apocalipsei” din Svalbard, în zona arctică. Pivniţa conţine seminţele a peste 525.000 de specii de plante din întreaga lume, care vor fi aici în siguranţă în cazul unei catastrofe naturale, potrivit LiveScience.

Galeria subterană a fost construită adânc într-un munte, pe un arhipelag norvegian izolat aflat aproape de Polul Nord. Aici există cea mai mare colecţie de seminţe realizată vreodată, ca plan de rezervă în caz că toate celelalte dispar.

Speciile de ardei iute depozitate sunt Wenka’s Yellow Hots, Pico de Gallo sau “Ciocul cocosului” şi San Juan “Tsile”, un ardei din New Mexico a cărui iuţime poate varia.

“În timp ce gestionăm impactul schimbărilor climatice pe Glob, pivniţa de seminţe din Svalbard va asigura păstrarea intactă a stocului de mancare”, a spus senatorul Benjamin L. Cardin, care a condus o delegaţie ce a transportat seminţele.

Serviciul de Cercetare (ARS) al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite a trimis spre păstrare zeci de mii de specii de plante. “Obiectivul nostru, în următorii 10-15 ani, este ca majoritatea celor 511.000 de specii ale Băncii Naţionale de Gene să ajungă în pivniţa de la Svalbard”, a declarat Edward B. Knipling, administratorul ARS.

O altă specie recent trimisă la Svalbard este sorgul. Acesta este extrem de versatil, rezistând atât la secetă cât şi la inundaţii. Este folosit pentru fabricarea pâinii, fainei, berii, hranei pentru animale şi chiar combustibililor eco şi poate deveni din ce în ce mai important, având în vedere versatilitatea sa. De aceea, trebuie păzit de boli şi de atacurile insectelor.

Cele mai citite

Maramureș: Șoferul unei mașini de la salubritate a sărit de la volan şi a murit după ce s-a lovit de un podeţ

Angajaţii de la salubrizare se aflau la finalul programului de lucru când, într-o pantă abruptă din satul Văleni, Maramureş, maşina de gunoi ar fi...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...
Ultima oră
Pe aceeași temă