27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAproximativ 300 de mineri de la Lonea, Vulcan şi Paroşeni au plecat...

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea, Vulcan şi Paroşeni au plecat în marş spre CNH

Aproximativ 300 de mineri de la minele Lonea, Vulcan şi Paroşeni, care ar fi trebuit să intre, luni, în schimbul al doilea, au plecat în marş spre sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, minerii fiind nemulţumiţi că Ministerul Economiei nu le respectă drepturile.

Celor 50 de mineri din schimbul întâi de la Mina Lonea care protestau în sala de pontaj refuzând să intre în subteran li s-au alăturat alţi aproximativ o sută de ortaci, colegi din schimbul al doilea, toţi hotărând să meargă la sediul CNH din Petroşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Minerii sunt îmbrăcaţi în salopetele de muncă şi strigă “Hoţii, hoţii”.

În paralel, alţi aproximativ trei sute de mineri de la exploatările miniere Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au soldarizat cu colegii lor de la Lonea, refuzând să intre în schimbul al doilea în subteran.

Ortacii de la Paroşeni şi de la Vulcan, circa 150, au hotărât să plece pe jos spre sediul CNH pentru a protesta împreună cu cei de la Mina Lonea.

Minerii de la Lupeni au rămas în sala de pontaj, împreună cu liderul lor de sindicat, Petre Nica, aceştia urmând să decidă ce vor face în continuare.

Ceilalţi mineri din Valea Jiului, de la Petrila, Livezeni şi Uricani, au intrat în schimbul al doilea, programul de la unităţilor lor desfăşurându-se, în prezent, normal.

La CNH din Petroşani lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

Luni dimineaţa, aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrează, luni, în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran, reclamând că nu le sunt respectate drepturile, liderii de sindicat susţinând că oamenii sunt decişi să meargă la sediul CNH pentru a cere explicaţii conducerii companiei.

“Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

Memorandumul aprobat de ministrul Ariton nu a fost respectat şi, în consecinţă, actul adiţional la contractul colectiv de muncă semnat de mineri în baza acestui memorandum nu poate fi aplicat.

Săptămâna trecută, liderii de sindicat din Valea Jiului şi conducerea CNH au participat, în Capitală, la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Finanţelor, discuţiile vizând aceste revendicări. O nouă întâlnire va avea loc în cursul zilei de marţi, când reprezentanţii minerilor împreună cu cei ai ministerelor, vor reanaliza posibilităţile de rezolvare a problemelor ortacilor din Valea Jiului.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea şi Vulcan) care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă