15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialApele minerale ale romanilor

Apele minerale ale romanilor

Tot mai mulţi români şi străini apelează la tratamente benefice în vestul României: curele cu apă minerală. Apele binefăcătoare de la Buziaş şi Lipova au fost apreciate şi de împăraţii de la Viena. Staţiunea Buziaş, datorită apelor sale, figurează în enciclopedia savanţilor italieni M. Messini şi C.G. Lollo, „Aque minerali del mondo” şi „Precis d’hydrologie”, a francezului A. Morette. În perioada interbelică, apa minerală de la Băile Lipova a fost favorita Casei Regale.

Buziaş, medaliată cu aur la Bratislava

Efectul vindecător al apelor din izvoarele localităţii a făcut ca Buziaşul să fie cunoscută de pe vremea romanilor, sub numele de Ahibis. Trei reputaţi specialişti, Dumitru Tudor, Liviu Mărghitan şi botanistul Alexandru Borza au fost cei care explicat că apele minerale de la Buziaş au fost utilizate încă din vremea romanilor. În anul 1776, farmacistul timişorean Cechini a făcut prima analiză ştiinţifică a apei de la Buziaş. Câţiva ani mai târziu au fost forate 12 izvoare de adâncime şi a fost construită fabrica de îmbuteliere a apei minerale. În anul 1829 apa a fost analizată de către profesorul Hendrik Sadler din Viena, care i-a stabilit caracteristicile principale. În 1840, Gheorghe Ciocârlan, primul balneolog român, a început îmbutelierea apei din Buziaş, când capacitatea de producţie era de 2.000 de sticle pe an. Conform documentelor vremii, în anul 1874 s-au îmbuteliat 15.000 de sticle, iar apa minerală de Buziaş a fost comercializată nu numai în Ardeal, ci şi la Budapesta. Staţiunea a fost vizitată în septembrie 1898 de către împăratul austro-ungar Franz Iosif şi moştenitorul tronului, prinţul Franz Ferdinand.
În 1903 a fost descoperit stratul acvifer artezian, ceea ce a permis introducerea tratamentului maladiilor cardiovasculare prin cura externă, adică băi în apă minerală puternic carbogazoasă încălzită. Apa minerală de la Buziaş a fost distinsă la expoziţia de la Bratislava din 1908 cu medalia de aur a expoziţiei. După naţionalizare, la Buziaş a fost sistată îmbutelierea apei minerale, care a fost reluată abia în 1956.

Lipova, apa Casei Regale

Lipova este vestită prin frumuseţile sale, iar întreaga zonă era căutată de turişti. O cronică veche spune că Iosif al II-lea, împăratul Austriei, cu peste două secole în urmă, într-o vizită la Lipova, încântat de frumuseţea locului, le-a spus însoţitorilor săi că dacă nu ar fi împărat, aici ar dori să-şi petreacă restul zilelor.
Istoricii spun că apele minerale de la Lipova ar fi cunoscute încă din secolul al XVI-lea. Legenda spune că nişte ciobani, care au ajuns cu oile în zonă, s-au oprit într-o pădure din apropierea Lipovei şi au descoperit un izvor, de unde şi-au adăpat oile. Când au gustat apa din izvor, ciobanii au afirmat că au băut „apă acră”. Explicaţia a fost că apa conţinea bioxid de carbon. Specialiştii spun că apa are în acest loc o compoziţie formată din mai multe elemente, compoziţie generată de magma din care provin rocile eruptive. După 1600, turcii au descoperit apa acră la Lipova, dar nu i-au acordat importanţă. În 1854, localnicii au găsit un alt izvor, care a fost amenajat pentru aprovizionarea cu apă a locuitorilor. Între anii 1906-1925 au fost forate cinci puţuri, până la o adâncime de peste 70 de metri. Pânza de apă minerală a fost atinsă la adâncimea de peste 25 de metri. Apa minerală de la Lipova a început să fie îmbuteliată şi comercializată. În 1928, cu ocazia unei expoziţii la Bucureşti apa minerală de la Lipova a primit medalia de aur, sub brandul Borvizul de Lipova – Furnizorul Curţii Regale. Producţia a rămas modestă. Până în 1962 au fost cunoscute doar două izvoare. Au fost efectuate alte foraje. În 1978 a fost construită staţia de îmbuteliere de la Lipova, cu o linie tehnologică din import. Atunci, producţia a ajuns la 100.000-150.000 de sticle îmbuteliate zilnic cu apă minerală.

Energizant natural

Puţini ştiu că apa minerală naturală magnetică cu oxigen Băile Lipova este primul energizant natural din România. De fapt, apa minerală naturală magnetică cu oxigen Băile Lipova nu este altceva decât o apă energizantă cu un mare grad de binefacere asupra organismului uman. Procedeul este extrem de simplu: fiecare particulă electrizată, electron sau ion în mişcare produce un câmp magnetic. Mişcarea conductorului în câmpul magnetic, unde conductorul taie liniile forţei magnetice, duce la apariţia curentului electric în conductori. Fiecare atom sau moleculă reprezintă un fel de magnet elementar din cauza mişcării permanente a electronilor în propriul înveliş electronic. Practic, de aici se produce energie. Specialiştii spun că este extrem de important că apa minerală naturală magnetică Băile Lipova se produce în mod natural, iar procesul de energizare are loc în izvoare şi nu în laborator.

Cele mai citite

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Directorul CIA se află la Cairo pentru întâlniri privind conflictul din Gaza

Directorul CIA, William Burns, a sosit în capitala egipteană Cairo pentru întâlniri pe tema conflictului din Gaza, potrivit unor surse de la aeroportul din...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă