20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAntonescu: Cum îşi dă Piviniceru demisia de la Justiţie ar trebui să...

Antonescu: Cum îşi dă Piviniceru demisia de la Justiţie ar trebui să o facă şi Daniel Morar. Vezi de ce USL forteaza demisia lui Morar

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că după modelul ministrului Justiţiei Mona Pivniceru, care îşi va da demisia din funcţie ca urmare a numirii într-un post de judecător la Curtea Contituţională, şi Daniel Morar ar trebui să demisioneze de la şefia Parchetului, potrivit Mediafax.

Prin demisia Monei Pivniceru se forteaza demisia lui Morar pentru a se scapa de el din CSM atunci cand vor fi audiati cei nominalizati pentru functiile de procuror general al Romaniei si de sef al DNA, au declarat pentru RL  surse liberale.

“E posibil chiar mâine (miercuri – n.r.), din câte am înţeles dintr-o discuţie pe care am purtat-o şi cu domnia sa şi cu premierul, să se retragă, să demisioneze din Ministerul Justiţiei, ceea ce mă gândesc acum, apropo, ar putea face şi domnul Daniel Morar odată desemnat judecător la Curtea Constituţională, din funcţia de prim-procuror adjunct”, a declarat Antonescu.

Ce uita Antonescu este faptul ca Morar, ca si Pivniceru, pot ocupa functiile pe care le detin acum pana la data de 8 iunie deoarece dupa aceasta data isi preiau rolul de judecatori CCR. La Pivniceru, ca ministru al Justitiei exista insa un risc ( care la Morar, ca procuror general interimar NU EXISTA) : e posibil sa avizeze acum texte de proiecte de lege care ulterior, dupa trecerea lor prin Parlament, sa fie atacate la CCR, insa in astfel de situatii judecatorul CCR Pivniceru se poate abtine.

În ceea ce priveşte preluarea interimatului la Ministerul Justiţiei de către premier, liderul PNL a menţionat că pe acesta îl recomandă “experienţa”, însă interimatul ar trebui să fie cât mai scurt.

Mona Pivniceru şi Daniel Morar au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională, pe locurile unor judecători ale căror mandate expiră în luna iunie.

Luni, Daniel Morar a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la CC, pentru un mandat de 9 ani.

Marţi, Mona Pivniceru, propusă de PNL, a fost numită judecător la Curtea Constituţională în urma votului dat de plenul Senatului.

Despre rasplatirea cu un loc de judecator la Curtea Constitutionala pentru Mona Pivniceru s-a vorbit inca din iulie anul trecut, in cadrul anchetei de trafic de influenta a doi procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, apropiati de USL, care ii cereau sprijinul pentru ocuparea functiilor de procuror general al Romaniei si de sef al Directiei Nationale Anticoruptie. 

  In iulie 2012, Mona Pivniceru, care era judecator la Inalta Curte si membru CSM, a recunoscut public  oferta de judecator la CCR si faptul ca nu a refuzat-o.

Ulterior, ea a fost numita ministru al Justitiei, rolul ei fiind de a face numiri la Parchetul general si la DNA. Prima tentiva i-a esuat deoarece a nominalizat doi procurori care, la audierile publice din CSM, au demonstrat ca nu cunosc legi, ca nu stiu cu ce institutii europene trebuie sa colaboreze, ca n-au facut rechizitorii de trimiter

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a prelungit cu şase luni mandatul lui Daniel Morar de prim-adjunct al procurorului general al României, care ar urma să expire la 2 aprilie. Decizia a fost luată luni, în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, la care s-a discutat detaşarea lui Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.

Daniel Morar a acceptat detasarea la Parchetul General DOAR pana la data de 8 iunie deoarece dupa acea data urmeaza sa fie judecator al CCR.

Legea prevede ca detasarea se face cu acordul magistratului si numai pentru perioada pentru care magistratul este de acord.

Cu alte cuvinte, Daniel Morar NU TREBUIE SA-SI DEA DEMISIA din functia de procuror general interimar, deoarece functia de judecator al CCR pentru Daniel Morar nu coincide cu perioada in care acesta va asigura interimatul la Parchetul General.

Antonescu vrea sa scape de Morar . care pana la data de 8 iunie este si membru CSM, pentru a nu le incurca numirile pentru functiile de procuror general al Romaniei si de sef al DNA prin intrebarile pe care le poate pune candidatilor, asa cum a facut cu alti doi candidati, demonstrand prin raspunsurile acestora la intrebarile sale ca nu stiu carte si nu au facut rechizitorii, motiv pentru care au fost respinsi de presedintele tarii.

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă