28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialAntibioticele orale - cum ne protejăm de ele?

Antibioticele orale – cum ne protejăm de ele?

O confuzie frecventă, sau ceață pe subiect, este următoarea.

Ce rău poate face (și cam face!!) antibioticul administrat oral. Pe gură.

Majoritatea pacinților se tem de stomac. Și iau produse „gen omeprazol”- Omez, Omeran sau altele similare – pe lângă, simțindu-se liniștiți. Protejați.

DAR!!

Atacul antinbiotiului nu-i atât de grav la stomac. Adică să afecteze mucoasa gastrică, să crească producția de acid clorhidric, să dea “arsuri”, gastrită, ulcer etc.

MULT mai periculoase sunt aspirina, sau cortizonul, sau antiinflamatoriile nesteroide (adică antireumaticele obișnuite). Sau alcoolul sau usturoiul sau ceapa prăjită.

Nu că n-ar putea da și ceva acid în plus… se mai înâmplă. Posibil, na, oameni suntem. Însă acest efect nu-i unul previzibil și caracteristic.

Caracteristic e că antibioticul “pe gură” mătură totul în drum, ÎN INTESTINE (subțire și gros). Adică în mațe. Și UCIDE microorganismele bune pentru noi.

El, antibioticul, ucide pe traseu totul, chiar și ce nu ar trebui.

Schimbă/strică echilibrul florei microbiene locale, cu ceea ce poate deriva de aici: ciuperci pe ici pe acolo, inclusiv genitale sau în gură (dureri în gât ulterioare, incorect interpretate, tratate greșit TOT cu antibiotic – până-ți ceri moartea), alternanță de diaree cu constipație, gaze, colici, crampe, burtă balonată ca o tobă…

(Nu uitați: la o durere/jenă repetată, prelungită în gât, după o cură lungă de antibiotic oral, nu uitați așadar de ciupercă!)

Din acest motiv, dacă nu se poate evita antibiotiul, (chit că-n majoritatea cazurilor banale putea fi evitat!!), atunci măcar luați concomitent și PROBIOTICE. Așa le zice. Există-n farmacii, sub zeci de fome diferite, ca un fel de pasile “cu iaurt”. Ele reînsămânțează corect mațele cu ceea ce-i bun și ceea ce a distrus antibioticul nărăvaș.

Deci de probiotice să vă îngrijiți!!

Omeprazolul… nu că-i chiar inutil, dar nici mare halva la antibiotice orale, nu-i.

Citiţi şi alte articole ale autoarei: otiliatiganas.ro

Otilia Ţigănaş este un medic de familie cu mulţi ani de experienţă şi profesează în localitatea Hăşmaş, din judeţul Arad. Ea este şi autoarea unor volume de proză scurtă “Femeia cu şapte pălării” și de poeme “Poezii vânate de fisc”. Otilia este o bloggeriţă (www.otiliatiganas.ro) situată constant în primele poziţii în topul celor mai vizitate publicaţii online din Romania, comentariile ei sunt foarte apreciate pe reţelele de socializare, dar are experienţă şi în audiovizual, fiind producătorul unor emisiuni TV pe teme medicale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă