16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialANI: Doi parlamentari şi un fost senator sunt incompatibili. Vezi despre cine...

ANI: Doi parlamentari şi un fost senator sunt incompatibili. Vezi despre cine e vorba

Deputatul Liviu Harbuz, senatorul Valer Marian şi fostul senator Marian Iulian Rasaliu au fost găsiţi în incompatibilitate, a anunţat, vineri, Agenţia Naţională de Integritate.

ANI  a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a cerceta cazul lui Marian.

Valer Marian (PSD) a fost incompatibil în perioada 2008-2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de senator şi de administrator a două societăţi comerciale (S.C. NORD VEST PRESS S.R.L., în perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011 şi S.C. BONDA IMPEX S.R.L., 19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013), precizează ANI.

Marian nu a menţionat calitatea de administrator al celor două firme în nici una din declaraţiile de avere depuse, ca senator, în perioada decembrie 2008-iunie 2013, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citeşte şi Klaus Iohannis, nou conflict de interese. Acuzaţiile, pe un contract cu fonduri UE

Senatorul a încălcat dispoziţiile Legii nr.161/2003, care stipulează, în articolul 82, următoarele: “Calitatea de senator este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”. Totodată, el a încălcat şi Legea nr. 96/2006, potrivit cărora “Calitatea de senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcţia de administrator la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 ”.

Liviu Harbuz (PSD) se află în stare de incompatibilitate pentru că, din 20 decembrie 2012, deţine, simultan, atât calitatea de deputat în Parlamentul României, cât şi pe cea de comerciant persoană fizică autorizată, în cadrul „Harbuz Liviu, persoană fizică autorizată”. 

Astfel, susţine ANI, Harbuz a încălcat Legea 161/2003, articolul 82, care stipulează: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică”.

Fostul parlamentar Marian Iulian Rasaliu s-a aflat în incompatibilitate între octombrie 2010 şi decembrie 2012, pentru că, în perioada exercitării mandatului de senator (2008-2012), a ocupat funcţia publică de Şef Serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite, din cadrul APIA.

În 1 octombrie 2010, el a participat la concursul organizat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Braşov, în vederea ocupării funcţiei publice de conducere, din cadrul secţiei Reucperare Debite. În urma susţinerii concursului, RASALIU MARIAN IULIAN a fost declarat „admis” şi numit în funcţia publică la data de 12 octombrie 2010, pe perioadă de timp nedeterminată. În urma susţinerii concursului, Rasaliu a fost declarat „admis” şi numit în funcţia publică la data de 12 octombrie 2010, pe perioadă de timp nedeterminată, arată ANI.

Ulterior, în  13 octombrie 2010, Rasaliu s-a suspendat din funcţia publică pe durata exercitării mandatului de senator, respectiv până în 19 decembrie 2012. La data participării la concurs, respectiv la data ocupării funcţiei publice de şef serviciu, Rasaliu deţinea deja o funcţie publică – senator în Parlamentul României.

Astfel, fostul parlamentar nu a respectat dispoziţiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Citeşte şi  Fostul şef al CNA a primit 15.000 euro de la MediaPro

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepţia lui Liviu Harbuz, care nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris, Valer Marian şi Iulian Rasaliu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare, precizează inspectorii de integritate. 

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

Procurorii și polițiștii desfășoară o operațiune contra evaziunii fiscale, cu peste 150 de percheziții

Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico - financiare, în cadrul...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă