16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAngajaţii Filarmonicii protestează în faţa Ateneului din Capitală

Angajaţii Filarmonicii protestează în faţa Ateneului din Capitală

Peste 60 de angajaţi ai Filarmonicii „George Enescu” din Capitală protestează, vineri, în faţa Ateneului Român, pentru a-şi cere drepturile salariale, informează Mediafax.

„Nu se respectă hotărârile judecătoreşti. Nu cerem o mărire de salariu, cerem doar recunoaşterea drepturilor noastre. Nu cerem mai mulţi bani, ci doar banii pe care îi merităm”, a declarat liderul sindicatului Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Constantin Bogdan.

Acesta a precizat că a avut loc o discuţie cu directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, care le-a spus că au făcut toate actele necesare către Ministerul Culturii, care este ordonatorul principal de credite. „Se pare că nu suntem băgaţi în seamă şi atunci a trebuit să strigăm mai tare tocmai ca să ne audă cineva”, a mai spus acesta.

„Nu o să oprim lucrul, ci o să strigăm din ce în ce mai tare ceea ce dorim”, a continuat acesta. „(Vineri, n.r.) la ora 19.00 începem concertul, ultimul concert din această stagiune”, a mai spus Constantin Bogdan. „Sunt multe probleme, dar, din păcate, nu le ştim şi aşteptăm să se sesizeze cineva ca să controleze tot ce este aici în neregulă”, a completat acesta.

„Am cerut o audienţă în august la fostul ministru (Daniel Barbu, n.r.) şi nu am fost băgaţi în seamă nici până în ziua de azi. În data de 22 august am cerut audienţa, am cerut undeva şi în luna octombrie o audienţă şi nu a dat curs nimeni”, a mai declarat acesta.

Constantin Bogdan a precizat că suma pe care personalul filarmonicii ar trebui să o primească este de aproximativ 15.000 de euro de persoană, precizând că sunt 200 de angajaţi în această situaţie. „Astăzi este ultimul nostru concert şi speram să intrăm şi noi cu banii de sărbători, dar, deocamdată, nu. Stăm cu buzunarele goale”, a mai declarat acesta.

De asemenea, directorul Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, a precizat, vineri, că urmează să se întâlnească luni cu ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, pentru a discuta despre nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

„Dacă Ministerul Culturii are alocate sumele pe care noi le-am solicitat, noi, mă refer la filarmonica, noi dăm banii, dar cum Ministerul Culturii nici la rectificare nu a obţinut banii aceştia, pentru că bugetul României are probleme şi probabil priorităţile sunt altele decât cele legate de cultură. (…). Nu filarmonica dă banii”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă el consideră că vor fi puşi la dispoziţie bani pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Filarmonii „George Enescu”, acesta a precizat: „Eu, ca să fiu cinstit, nu pot să spun că anul trecut în august am avut promisiuni clare şi nu s-au onorat, aşa că este în funcţie de Ministerul de Finanţe”, a mai declarat Andrei Dimitriu.

Ministerul Culturii (MC) a cerut alocarea sumei de 3.620.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2013, pentru plata drepturilor salariale ale angajaţilor Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, se arată într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice. De asemenea, pe 26 iunie 2013 a fost depus la Guvern un proiect de hotărâre prin care Ministerul Culturii solicită suplimentarea bugetului instituţiei pentru anul în curs cu suma de 1,3 milioane de lei.

Proiectul de hotărâre, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, „are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013 cu suma de 1.300 mii lei la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», Titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice». În acest fel se vor asigura resursele financiare necesare punerii în executare de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu» a sentinţelor civile cu numerele 90/PI/2012 şi 3021/2009”.

„Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar se realizează etapizat, după o procedură de executare. În conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 5/2013, ordonatorii principali de credite efectuează plata titlurilor executorii conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2009, în mod eşalonat, în tranşe trimestriale”, se arată în proiectul de hotărâre al Ministerului Culturii.

De asemenea, „potrivit alineatului (2) al aceluiaşi articol, în bugetul Ministerului Finanţelor Publice – «Acţiuni generale», la titlul «Cheltuieli de personal» este prevăzută o sumă globală, din care, prin hotărâre a Guvernului, pot fi majorate, în ultima lună a fiecărui trimestru, cheltuielile de personal prevăzute în bugetele ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii”.

Astfel, „având în vedere faptul că la nivelul unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii (MC) au fost centralizate, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, drepturi de natură salarială în favoarea angajaţilor, în bugetul ministerului nefiind prevăzute sume cu această destinaţie, se impune suplimentarea bugetului MC la Capitolul 67.01 «Cultură, recreere şi religie», titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», cu suma de 1.300 mii lei, pentru achitarea titlurilor executorii de către Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica «George Enescu», potrivit Sentinţei civile nr. 92/PI/2012, rămasă definitivă şi irevocabilă conform Deciziei civile nr.1507/07.06.2012 – pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, respectiv potrivit Sentinţei civile nr. 3021/2009 – pronunţată de Tribunalul Bucureşti”.

În acest context, în luna iunie, liderul sindicatului Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Constantin Bogdan, a declarat că salariaţii instituţiei au chemat în instanţă conducerea Filarmonicii pentru a-şi recupera diferenţa de 30% din salariile acordate în perioada 1.09.2008 – 8.04.2009, acestea fiind micşorate odată cu aplicarea legii 353/2007. El a precizat că instituţia care a fost dată în judecată a fost Filarmonica „George Enescu”, având în vedere că aceasta acordă salariile, Ministerul Culturii fiind ordonatorul principal de credite. De asemenea, Constantin Bogdan a spus că al doilea proces, început în aprilie 2009, a fost câştigat în septembrie 2012, precizând că „avocaţii şi ministerul, în principal, au spus că nu este foarte clară sentinţa, că nu este până la zi sau până în momentul plăţii”, astfel că acesta a primit un nou termen.

Totodată, întrebat despre numărul de persoane care trebuie să primească diferenţa de 30% din salariile din perioada 1.09.2008 – 8.04.2009, Constantin Bogdan a declarat că este vorba de 203 dosare. Potrivit sentinţei civile din data 8.04. 2009, printre persoanele care trebuie să primească aceşti bani se află şi dirijorul Cristian Mandeal, care a fost director al Filarmonicii „George Enescu”, şi pianistul Nicolae Licăreţ, director artistic al instituţiei.

Cele mai citite

Măsurile de siguranță în cabinetele stomatologice: la ce să fii atent ca pacient?

Sănătatea orală este esențială pentru o viață sănătoasă, iar vizitele regulate la dentist joacă un rol important în menținerea ei. Cu toate acestea,...

Tottenham pierde dramatic după ce a condus cu 2-0 împotriva lui Brighton!

Ange Postecoglou, tehnicianul lui Tottenham, a avut o reacție dură după una dintre cele mai dificile înfrângeri din cariera sa, suferită pe terenul lui...

PAOK Salonic revine pe primul loc în Grecia după victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capăt unei serii de trei meciuri fără victorie, reușind să câștige cu scorul de 2-0 împotriva echipei Levadiakos,...
Ultima oră
Pe aceeași temă