30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialAndrei Marga, din nou in librarii

Andrei Marga, din nou in librarii

Desi este antrenat cotidian in diverse activitati fie legate de catedra sau de misiunile strategice legate de dezvoltarea institutiei pe care i le incumba misiunea de presedinte al Colegiului Academic al Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, profesorul univ. dr. Andrei Marga gaseste timp si pentru a asterne pe hartie ganduri, idei, comentarii si propuneri filtrand aspecte din realitatile zilei de astazi. Asa se explica frecventele aparitii editoriale ale lucrarilor domnie sale. Astfel, in librari au aparut, zilele acestea, doua volume ale sale, la Editura Fundatiei pentru Studii Europene, intitulate “Filosofie si teologie astazi”, si “Anii reformei si ceea ce a urmat. Analize, masuri si programe educationale”.
Ma voi opri, pentru inceput asupra primului volum – “Filosofie si teologie astazi” – trilingv (editat in limba romana, engleza si germana), ceea ce-i asigura din start o mai cuprinzatoare difuzare. Lucrarea este, de fapt, o culegere de studii, dar si de alocutiuni tinute cu diferite prilejuri de autor. Andrei Marga tine sa precizeze in Prefata faptul ca in 1993-2004 s-a inregistrat la UBB una dintre cele mai semnificative si mai importante dezvoltari de studii teologice dintr-o universitate a lumii de astazi, referindu-se, in primul rand, la cele patru facultati de teologie existente in cadrul institutiei de invatamant superior, dar si la modul de abordare a subiectelor teologie din perspectiva recunoasterii lui Dumnezeu.
Volumul este structurat in trei capitole: “Studii si alocutiuni”, “Evenimente institutionale”, “Despre motivatia morala”. Din primul capitol retinem textele exceptionale, “Monumentalitate culturala”, care este un cald si reusit portret al Arhiepiscopului Bartolomeu Anania, la implinirea varstei de 80 de ani, cu trimiteri pertinente la opera acestuia si, in special, la traducerea “Vechiului Testament” si “Noului Testament”. Opera despre care profesorul Marga afirma: “Intreprinderea este efectiv istorica si apartine de acum, cu siguranta istoriei: istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, istoriei crestinismului romanesc, istoriei culturii romane, culturii europene, culturii pur si simplu. (…) Avem, asadar, privilegiul, ca si clujeni, de a fi contemporani cu realizarea unuia din monumentele culturale din istoria Romanie: noua traducere a Bibliei, monument ce se leaga definitiv de numele Arhiepiscopului Bartolomeu Anania. Poate uneori, fara sa stim, acesta se petrece in orasul nostru sau in apropierea lui si confera, cu certitudine, fie si indirect, o importanta mult sporita timpului pe care-l traim si locului”.
Interesant este si textul discursului rostit la primirea Premiului Prieteniei Israel-Romania la Tel Aviv, in ianuarie 200l, intitulat in volum “De la teologie la constiinta posibilitatii; Cotitura existentiala in filosofie si iudaismul”. In cuprinsul acestui text de teze si reflectii, autorul spune, intre altele: “Inauntru asumptiilor stravechii sale culturi ne miscam, de fapt, evrei si neevrei, efectiv toti cei care apartinem civilizatiei iudeo-crestine”. Acesta, dupa ce, in prealabil, autorul a apreciat ca “primul pas spre a infirma antisemitismul consta in a face cunoscuta inexplicabila osmoza, din tarile europene, din traditia autohtona si traditiile evreiesti si a constientiza contributia majora a evreilor la cultura europeana”.
Toate textele din acest volum, “Modernitate, religie cultura”, “Cristologia azi”, “Solidaritate in actiune; Europa si SUA” etc, se constituie in dezbateri asupra problematicii acute a perioadei in care se afla omenirea, profesorul si filosoful Andrei Marga neezitand sa-si defineasca pozitia si sa avanseze idei si considerente proprii de o mare valoare. Iata, in textul intitulat “Modernitate, religie, cultura”, autorul spune, printre altele, referindu-se la criza din Romania si anume la analiza resurselor culturale care nu “sunt generoase. (…) Cultura se misca, de asemenea, intre extreme, in cazul ei extremele fiind acel socialism atitudinal, care-i face pe multi sa astepte totul “de sus”, fara ca ei sa initieze ceva, si acel scepticism ce este socotit la noi, marca intelectualitatii profunde si in virtutea careia schimbarea este suspectata, chiar inainte de a o intreprinde”.
Intregul volum ofera cititorului prilejul unor meditatii asupra fenomenelor din societatea romaneasca si din lume, pe care Andrei Marga le-a pus in discutie prima oara cu diferite prilejuri, unui auditoriu mai restrans, ca acum, prin aceasta culegere, sa devina bun public…. Despre al doilea volum, intr-un numar viitor.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu și-a anunțat candidatura la președinție

Preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă