18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAmenzile de circulaţie pot ajunge şi la 7.500 de lei

Amenzile de circulaţie pot ajunge şi la 7.500 de lei

Măsuri draconice pentru şoferii din România – asta propune Ministerul de Interne. Amenzi de până la 7.500 de lei pentru cei care încalcă regulile de circulaţie sau camere video în maşinile pe care se dă examen pentru obţinerea permisului auto. Măsuri care nu rezolvă problema siguranţei rutiere în România – consideră Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Dacă te-ai urcat la volan după ce ai băut sau dacă ai depăşit viteza legală, rişti o amen­dă între 1.575 şi 7.500 de lei. Dar nu numai pentru atât – neacordarea de prioritate pentru pietoni va fi la fel de drastic sancţionată. Şoferii nu vor rămâne însă doar cu buzunarele goale, ci şi cu permisul suspendat, de data asta pentru o perioadă mai mare, de patru luni, faţă de trei luni, conform actualei legislaţii rutiere.

Fără maşini înmatriculate în alte ţări

Altă modificare a legii se referă la maşinile şi remorcile înmatriculate în străinătate, dar care circulă pe şoselele noastre. Anul trecut, potrivit datelor Poliţiei, mai mult de 42.000 de maşini – înmatriculate în Bulgaria – au fost oprite în trafic pentru verificarea actelor. Ministerul de Interne propune acum ca astfel de maşini să poată circula în ţara noastră pe o perioadă limitată, de numai 30 de zile, după ce acestea au dobândit toate actele necesare în ţările în care au fost înmatriculate. Din acest punct de vedere, este o nouă încercare a autorităţilor române de a impune o astfel de măsură, care a mai fost înscrisă pe agenda legiuitorilor noştri, anul trecut, dar fără a primi totuşi undă verde. Dacă va intra în vigoare, această prevedere va obliga şoferii unor asemenea autovehicule să aibă asupra lor titlul sub care deţin acea maşină. Actul trebuie însoţit de o traducere legalizată, în limba română. Fără aceste acte, vor fi reţinute certificatul şi plăcuţele de înmatriculare ale maşinii.

Fără permis, dacă nu plăteşti amenda

O noutate va fi şi presiunea autorităţilor asupra şoferilor amendaţi. Astfel, cei care au fost sancţionaţi trebuie să plătească amenda în cel mult 90 de zile. În caz contrar, şoferii vor rămâne fără permis auto. Dacă au plătit amenda, conducătorii auto trebuie să trimită imediat dovada la Poliţie, pentru a evita să rămână fără permis. Cât priveşte examenul auto, mai precis partea de traseu, se va desfăşura sub stricta supraveghere a unei camere video, care va fi montată în maşina folosită la această probă.

Sancţiunile nu rezolvă problema

Ploaia de amenzi nu rezolvă problema siguranţei rutiere în România. Asta spune Ştefan Răcăşan, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere din România. „Tot acest nou pachet legislativ propus acum dovedeşte că ne îndreptăm spre o direcţie secundară. Nu amenzile mari vor reduce numărul de accidente“, consideră interlocutorul nostru. Ştefan Răcăşan arată că nici la ora asta România nu are pusă la punct Strategia Naţională a Siguranţei Rutiere. care ar însemna implicarea mai multor instituţii ale statului, nu numai pentru modificarea legilor, ci şi a mentalităţilor.

La care se adaugă problema gestiunii circulaţiei rutiere. „La noi nu se face educaţie rutieră în şcoli“, arată preşedintele AVAC. Rămâne încă nerezolvată problema stării precare a drumurilor de la noi. La momentul intrării în UE, în 2007, România a semnat un acord pentru o strategie naţională prin care numărul accidentelor rutiere să fie redus cu 50%, până în 2020. Statistica arată că în 2010 au fost în ţara noastră 2.474 de morţi din cauza accidentelor rutiere, în 2011 s-au pierdut 2.363 de vieţi omeneşti, iar anul trecut – 2.018 morţi. Legi şi mentalităţi s-ar putea schimba şi în urma unor dezbateri consistente, la care să participe specialişti şi oficialităţi ai statului, numai că, după cum arată Ştefan Răcăşan, „la Forumul Siguranţei Rutiere, pe care noi îl organizăm de şapte ani, invităm miniştri din diverse domenii, însă oficialităţile nu ne onorează cu prezenţa“, conchide preşedintele AVAC.

 

Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă