33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Gabriel Gafita a colaborat cu Securitatea

Ambasadorul Gabriel Gafita a colaborat cu Securitatea

Ambasadorul Romaniei in Portugalia, Gabriel Gafita, a fost colaborator al Securitatii, a decis Curtea de Apel Bucuresti, pe baza documentelor Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. In replica, ambasadorul sustine ca nu a facut politie politica si ca asteapta motivarea sentintei pentru a face recurs.
Potrivit CNSAS, Gafita ar fi fost racolat ca informator al Securitatii in februarie 1977, pe cand avea 25 de ani. Numele lui de cod ar fi fost "Rosetty" si avea misiunea sa deconspire starea de spirit din lumea literara, dat fiind ca la vremea respectiva era scriitor.
CNSAS sustine ca Gafita a furnizat informatii despre minoritatile maghiare si germane, dar si despre discutiile de la Biblioteca Americana. Serviciile facute Securitatii de Gafita ar fi fost recompensate, in mai multe randuri, cu sume de bani sau diverse obiecte si bauturi.
Pe 11 iulie 2008, Ministerul Afacerilor Externe i-a solicitat ambasadorului clarificarea situatiei sale, anuntand ca acesta va ramane la post pana la finalizarea procesului.
La randul sau, Gafita declara ca nu are de gand sa se autosuspende din postul de ambasador pe perioada procedurii judiciare demarate la Tribunalul Bucuresti la solicitarea CNSAS.
"Autosuspendarea nu poate intra in discutie! Exista o multime de persoane in Romania care isi continua activitatea atunci cand sunt acuzati de ceva in justitie, in mod normal functionand prezumtia de nevinovatie. Eu contest lucrurile acestea si imi rezerv dreptul sa ma apar in instanta", afirma ambasadorul, pe 11 iulie 2008.
Tot atunci, el a recunoscut ca a avut contact in tinerete cu ofiterii Securitatii, adaugand insa ca "pe atunci, aproape toata lumea avea astfel de contacte cu ofiterii de Securitate". "Pot sa spun ferm: eu apreciez ca ceea ce am facut nu a fost politie politica", a sustinut ambasadorul Gafita.
Totodata, Gafita a spus ca nu a avut nume de cod si nu a primit nicio recompensa materiala din partea Securitatii, aratand ca perioada la care se face referire in acel dosar este de acum 30 de ani, cand el era somer, avea doua carti publicate, insa nu exercita o mare influenta in lumea scriitorilor.
Gabriel Gafita a intrat in Ministerul Afacerilor Externe in anul 1991. El este ambasador in Portugalia din noiembrie 2005, fiind numit in functie prin decret prezidential la propunerea fostului ministru de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu. A mai fost un an ambasador in Malayesia, precum si in Canada, intre anii 1998 si 2002. Intre anii 2002 si 2004 a ocupat functia de director general adjunct pentru Europa si America de Nord in centrala MAE. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador in Portugalia.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă