18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialAfganistanul este noul Vietnam al Statelor Unite, afirmă talibanii

Afganistanul este noul Vietnam al Statelor Unite, afirmă talibanii

Talibanii afgani au comparat miercuri retragerea progresivă a forţelor NATO conduse de Statele Unite cu plecarea soldaţilor americani din Vietnam la mijlocul anilor ’70, în bilanţul lor de final de an, calificând 2012 drept “începutul fugii invadatorilor”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

Forţele coaliţiei “şi-au pierdut complet voinţa de a se lupta şi au început în practică procesul de retragere”, apreciază talibanii afgani într-un comunicat intitulat “Scurtă trecere în revistă a lui 2012”.

“Când Statele Unite s-au confruntat cu o înfrângere totală în Vietnam, au zis: Declarăm victoria şi ne retragem. În prezent vor să utilizeze formula: Transferăm securitatea şi ne retragem din Afganistan”, continuă insurgenţii.

“În realitate, ei vor să părăsească Afganistanul aşa cum au fugit din Vietnam”, susţin insurgenţii, care speră să preia puterea la Kabul după încheierea misiunii de luptă a celor 100.000 de soldaţi NATO la sfârşitul 2014.

Coaliţia apreciază că forţele naţionale afgane au preluat deja în proporţie de 75 la sută responsabilităţile militare în Afganistan cu cel puţin doi ani înainte de retragerea trupelor occidentale.

Statele Unite prevăd totuşi menţinerea a câteva mii de soldaţi în Afganistan pentru a continua formarea armatei afgane.

Guvernul de la Kabul încearcă să convingă talibanii să se alăture procesului de pace pentru a evita un nou război după plecarea majorităţii soldaţilor străini.

Ultimul an a fost comparat de talibani cu 1986, când noul preşedinte afgan din perioada respectivă, Najibullah, a încercat să negocieze cu mujahedinii care se opuneau invaziei sovietice.

“Pentru a rezuma 2012 într-o singură fază, am spune că este vorba despre începutul fugii invadatorilor”, afirmă insurgenţii, care refuză pentru moment să negocieze cu Guvernul de la Kabul şi vor să discute direct cu Statele Unite.

Cele mai citite

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă