22.9 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăSpecialAdministrația Trump propune creșterea bugetului pentru Flancul Estic al NATO de la...

Administrația Trump propune creșterea bugetului pentru Flancul Estic al NATO de la 3,4 la 4,7 miliarde de dolari. România va beneficia de o brigadă mecanizată și de modernizarea bazelor de la Kogălniceanu și Câmpia Turzii

Bugetul propus de Administrația Trump pentru anul fiscal 2018 prevede o creștere a bugetului ERI (European Reassurance Initiative) de la 3,4 miliarde de dolari la 4,7 miliarde de dolari.

Acești bani vor servi pentru protejarea suplimentară a statelor de pe Flancul Estic al NATO – cele trei țări baltice, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România.

Pentru România este prevăzută alocarea sumei de trei milioane de dolari pentru modernizarea infrastructurii aerodromului de la Câmpia Turzii. De asemenea, 2,2 milioane de dolari vor fi alocați pentru baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care ar urma să devină un "punct de distrubuție global complet funcțional" pentru realimentarea aeronavelor.


Citește și: Ministrul român al Apărării şi ambasadorul Statelor Unite au zburat cu avioane F-16

"Aceste avioane sunt fantastice, ne-au arătat o fracţiune din capabilităţile lor, dar a fost o experienţă minunată. Le sunt recunoscător ministrului Duşa, forţelor aeriene române şi celor din Garda Naţională a statului Alabama, pentru această oportunitate", a spus Klemm.


Pe de altă parte, Forțele Terestre americane (US Army) vor asigura prezența prin rotație a unei brigăzi mecanizata în cele trei state baltice, în Polonia, România și Bulgaria. Pentru întreaga activitate a brigăzii, în cele șase țări menționate, ar urma să se aloce 701,5 milioane de dolari.

Potrivit Comandamentului European (EUCOM) al trupelor americane, brigada blindată de pe Flacul Estic are un efectiv de 4000 de militari, grupați în șapte batalioane: trei de arme combinate, unul de cavalerie (recunoaștere), unul de artilerie, unul de geniu și unul de sprijin. Brigada cuprinde 90 de tancuri Abrams, 90 de mașini de luptă Bradley precum și 112 vehicule de sprijin.


Citește și: SUA vor extinde aerodromurile din România. Ce baze aeriene sunt luate în calcul

Extinderea bazelor aeriene din estul Europei se va face prin suplimentarea fondurilor destinate Inițiativei de Reasigurare Europeană  (European Reassurance Initiative, ERI), a precizat, marți, generalul Gorenc, potrivit Departamentului american al Apărării.


Propunerea Administrației Trump a fost imediat salutată de ministrul român al Apărării, Gabriel Leș.

"Creșterea semnificativă a fondurilor alocate Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative / ERI) anunțată de Administrația SUA în propunerea de buget pentru anul fiscal 2018 este o veste excelentă pentru aliații europeni", a precizat ministrul Gabriel Leș într-o postare pe Facebook.

"Implementarea și operarea Facilităţii Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu, dezvoltarea hub-ului intermodal din Baza militară ”Mihail Kogălniceanu”, programul complex de exerciţii bilaterale şi multinaţionale, inclusiv cu participarea unor aliaţi şi parteneri, în vederea creşterii interoperabilităţii trupelor, sunt toate exemple de materializare a parteneriatului strategic româno-american. Prin sporirea resurselor financiare ce vor putea fi alocate cooperării sub egida ERI, SUA fac dovada solidității legăturii transatlantice și creează oportunități majore intensificării cooperării noastre bilaterale", subliniază ministrul Gabriel Leș.


Citește și: Primii militari americani din cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană au început antrenamentele în România. S-a tras cu muniție de război

În cadrul exercițiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 ''Abrams'' și TR-85 M1 ''Bizonul'', vehicule de luptă M2A3 ''Bradley'' și MLI-84 M ''Jderul'', obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 ''Paladin'' și obuziere calibrul 152 mm.


Purtătorul de cuvânt al MApN, col. Constantin Spînu, a confirmat, pentru România Liberă, că transformarea aerodromului de la Câmpia Turzii va continua, deși acesta este, deja, cel mai modern din România. Baza de la Câmpia Turzii și cea de la Fetești sunt cele destinate avioanelor F-16 ale României, motiv pentru care va continua și modernizarea aerodromului de la Fetești, ne-a explicat purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, și Ministerul român al Afacerilor Externe salută intenția SUA de creștere a fondurilor pentru ERI. 

"Decizia SUA demonstrează soliditatea relației transatlantice, ca fundament al unei Alianțe pe deplin pregătite să răspundă provocărilor de securitate actuale și viitoare. Anunțul Administrației americane creează premisele pentru extinderea și diversificarea cooperării bilaterale România-SUA sub egida ERI", a transmis Ministerul de Externe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă