20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul român al Apărării şi ambasadorul Statelor Unite au zburat cu avioane...

Ministrul român al Apărării şi ambasadorul Statelor Unite au zburat cu avioane F-16

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, au zburat cu avioane F-16, cu dublă comandă, puse la dispoziţie de militari americani.

Zborurile s-au realizat vineri, în cadrul exerciţiului bilateral româno-american “Dacian Viper 2015”, organizat la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

Ministrul Duşa a declarat că el este “obişnuit” cu avionul MiG 21 LanceR, al Forţelor Aeriene Române, la bordul căruia deja a zburat, iar vineri a putut face o comparaţie cu avionul F-16 al SUA.

“A fost foarte bine. Eu am zburat cu avioane MiG 21 LanceR. Împreună cu domnul ambasador Klemm am făcut un zbor interesant cu avionul F16. Am văzut dibăcia piloţilor din SUA, dar şi a celor români care ne-au însoţit cu trei avioane MiG. Eu, fiind obişnuit cu avionul MiG 21, care are aceeaşi avionică precum F16, mi-am dat seama cu ce viteză am zburat, la câte picioare înălţime. A fost interesant zborul”, a spus ministrul Duşa, citat de Mediafax.

Citeşte şi: Ambasadorul Hans Klemm se va întâlni cu piloţii americani de la Câmpia Turzii

Zborul ministrului, în postură de copilot, a durat circa 40 de minute, iar pe traseu avionul a coborât de la 8000 la 4000 de picioare.

Duşa a spus că a făcut, joi, o vizită medicală, pentru a putea zbura cu avionul F16 şi că a trecut testele “cu brio”.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că a zburat pentru prima oară cu un avion F-16, având parte de o experienţă “extraordinară”.

“Aceste avioane sunt fantastice, ne-au arătat o fracţiune din capabilităţile lor, dar a fost o experienţă minunată. Le sunt recunoscător ministrului Duşa, forţelor aeriene române şi celor din Garda Naţională a statului Alabama, pentru această oportunitate”, a spus Klemm.

Pilotul Clarence “Ski” Borowski, care a pilotat avionul în care s-a aflat ambasadorul SUA, a spus că zborul a fost “minunat”, iar Klemm “s-a comportat bine în aer”.

“A fost foarte bine. A fost primul civil cu care am zburat şi căruia nu i s-a făcut rău. Este o persoană rezistentă”, a spus pilotul.

Citeşte şi: Hans Klemm, ambasadorul SUA: „Soldaţii români au un rol vital în Afganistan”

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă