32.1 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialAdina Vălean: UE caută variante pentru reducerea preţurilor la convorbirile roaming

Adina Vălean: UE caută variante pentru reducerea preţurilor la convorbirile roaming

Uniunea Europeană (UE) caută soluţii pentru reducerea preţurilor la convorbirile telefonice roaming, în condiţiile în care la data de 30 iunie 2012 va expira acordul de plafonare al acestora intrat în vigoare în 2009, a precizat, vineri, într-un comunicat remis AGERPRES, europarlamentarul Adina Vălean.

‘Uniunea Europeană continuă să caute soluţii pentru reducerea preţurilor la roaming. Încă din 2007, datorită facturilor enorme apărute la convorbirile în roaming, s-au luat măsuri pentru a pune limitări acestor tarife. Ultima plafonare a preţurilor a avut loc în iulie 2009, în urma raportului Vălean (…)’, se arată în comunicatul eurodeputatei.

Potrivit sursei citate, ‘tarifele (care pentru prima dată includeau şi serviciile de roaming pentru SMS şi date) au scăzut atunci’, dar în raportul Adinei Vălean se cerea o abordare structurală a acestor servicii, adică găsirea de mecanisme pentru încurajarea concurenţei şi scăderea preţurilor în mod natural.

“Cum în 30 iunie 2012 expiră acordul de plafonare, în sprijinul adoptării unui nou regulament, Comisia Europeană propune abordarea structurală. Asta înseamnă separarea serviciilor de roaming de cele de telefonie mobilă, ceea ce transformă roamingul într-un business aparte. Astfel, că ar putea deveni posibil pentru un consumator să beneficieze de două contracte, unul pentru telefonie mobilă şi celălalt pentru roaming, fiecare cu alt operator prezent pe piaţa locală”, explică Vălean.

Aceasta a adăugat că, în acest mod, opţiunile abonaţilor la telefonie mobilă ar deveni mult mai variate, fapt ce ar permite accesul pe piaţa locală şi a altor operatori, chiar şi a unor reţele mobile virtuale.

Europarlamentarul Adina Vălean, care conduce dosarul de roaming din partea grupului ALDE din Parlamentul European, a înaintat în completarea noii abordări două idei care au găsit susţinere din partea Comisiei Europene.

Prima se referă la opţiunea operatorilor de telefonie mobilă de a nu oferi serviciul de separare dacă reuşesc să coboare preţurile la roaming la nivelul preţurilor practicate local. Cea de-a doua variantă face referire la navigarea pe internet în roaming.’Din 2009 încoace tehnologia a evoluat atât de mult, au apărut nenumărate aparate care permit conectarea la internet, astfel încât nu mai putem neglija un aspect al roamingului care în 2009 era trecut cu vederea: transferul de date. Utilizatorii ar trebui să poată să se folosească de reţelele de telefonie mobilă din ţările comunitare în care călătoresc cum se folosesc azi de reţelele wireless, adică, contra unei taxe să poată intra şi naviga pe internet printr-un operator local la preţuri locale’, a subliniat Vălean.

Noile planuri tarifare la roaming vor intra în vigoare în iulie 2012, în cazul în care trec de votul Parlamentului European, iar propunerile privind separarea serviciilor de roaming doi ani mai târziu, concomitent cu o nouă scădere a preţurilor.

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova a produs o evaziune fiscală de peste 500000 de euro din vânzarea de bere

Un bărbat de 45 de ani din Republica Moldova este cercetat de poliţişti pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2,6 milioane de lei....
Ultima oră
Pe aceeași temă