16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialAderarea României la Schengen, pe agenda JAI

Aderarea României la Schengen, pe agenda JAI

La Consiliul JAI se va discuta despre aderarea României la Schengen, susţin surse din cadrul Preşedinţiei lituaniene, conform Mediafax.

Astfel, reprezentanţii permanenţi  ai statelor membre UE (COREPER II) vor stabili, miercuri, dacă  în Consiliul JAI din 5 şi 6 decembrie se va constata doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc şi o dezbatere de orientare.

Citeşte şi: Purtător de cuvânt al Comisiei Europene: România participă la EUROSUR pentru că, juridic, face parte din Schengen

“Există posibilitatea, în momentul de faţă, de a avea doar o discuţie, dar Preşedinţia lituaniană a distribuit şi o propunere de decizie”, au precizat sursele citate.

Citeşte şi: Cine a compromis intrarea în Schengen

Preşedinţia lituaniană susţine că există mai multe ţări care se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen, dar nu se ştie numărul exact. “Am fost informaţi că oficiali din România şi Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradiţional, s-au opus aderării în trecut, dar rezultatele nu sunt cunoscute”, au spus aceste surse.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei UE, Vykintas Pugaciauskas.

Citeşte şi: Olanda aşteaptă raportul MCV din 2014 ca să decidă în privinţa aderării României la Schengen

“Chestiunea aderării României şi Bulgariei la Schengen, plasată iniţial pe agenda COREPER II (reprezentanţii permanenţi ai statelor membre la Bruxelles – n.r.) de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare, deoarece România a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre”, a precizat Vykintas Pugaciauskas.

“România a cerut acest lucru, iar noi (Preşedinţia lituaniană) am spus «da», întrucât încercăm să facem tot ce putem pentru un răspuns favorabil”, a mai spus Pugaciauskas, adăugând însă că depinde de Bucureşti, în cele din urmă, să convingă statele membre să dea un vot unanim privind aderarea la Schengen, la Consiliul JAI din decembrie.

Olanda este ţara care s-a opus în mod constant, în ultimul timp, la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, este puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Alte ţări care în trecut au avut poziţii oscilante privind intrarea celor două state în Schengen au fost Finlanda şi Franţa.

Cele mai citite

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...

Azerbaidjanul ar putea împrumuta 5 miliarde dolari pentru proiecte majore de infrastructură, afirmă ministrul de finanțe

Azerbaidjanul vrea să împrumute 5 miliarde de dolari de la instituțiile internaționale de credit în următorii ani pentru proiecte mari de infrastructură, a declarat...

Fiabilitatea testelor de sarcină: rezultate fals pozitive și fals negative

Testul de sarcină efectuat la domiciliu este una dintre cele mai simple și mai fiabile metode de confirmare a unei sarcini, cu condiția să...
Ultima oră
Pe aceeași temă