25.9 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialA doua cariera, foarte banoasa, a lui Tony Blair

A doua cariera, foarte banoasa, a lui Tony Blair

Fostul premier britanic, Tony Blair, care depune marturie, vineri 29 ianuarie, in cadrul anchetei asupra Irakului, a castigat aproape 17 milioane de euro in doi ani. La doi ani si jumatate dupa ce a parasit Downing Street, Blair este din nou in centrul atentiei. Nu pentru ca ar intentiona sa revina in viata politica, ci pentru ca este convocat sa depuna marturie in fata comisiei de ancheta publica asupra Irakului, scrie cotidianul francez La Croix, citat de Agerpres.

Timp de sase ore, va fi interogat public asupra rolului pe care l-a avut in acest razboi. Acest eveniment, care nu tine de justitie – nu va exista nici judecata, nici condamnare – a readus in prim planul vietii politice din Marea Britanie un conflict care a divizat tara in doua. De la plecarea sa de la putere, in iunie 2007, fostul lider politic a fost extrem de discret, pentru ca s-a ocupat de alte lucruri: sa castige bani. Potrivit unor estimari ale presei britanice, el ar fi incasat intre 10 si 17 milioane de euro de la plecarea din Downing Street. Este imposibil de facut o estimare mai exacta din cauza unei constructii juridice alcatuite din trei societati interfata care-i permit sa-si tina secrete veniturile.

Este sigur insa ca Tony Blair si-a pus la bataie talentul sau de orator, prin discursuri foarte profitabile, platite cu pana la 150.000 euro. In plus, a incheiat un acord cu o editura – Random House – pentru publicarea memoriilor, pentru care ar fi incasat un avans de 5 milioane de euro.

In afara acestor contracte, destul de obisnuite pentru un fost lider politic, fostul premier britanic mai detine o serie de posturi de consilier la mai multe societati private. Banca americana JPMorgan si compania elvetiana de asigurari Zurich Financial Services i-au varsat fiecare 3 milioane de euro pe an pentru activitatea sa la aceste firme. Mai castiga mari sume de bani din functia de consilier al unui fond de investitii in Kuweit si al altuia, in Abu Dhabi. Se spune ca ar fi in negocieri avansate pentru preluarea unui post similar la LVMH, firma franceza de lux. Ce face de fapt sa castige aceste sume? Intr-unul din putinele interviuri acordate presei, Tony Blair recunostea luna trecuta pentru ziarul The Times ca si-a folosit agenda cu adrese pentru a deschide usi. "De ce liderii politici n-ar putea trece in mediul de afaceri atunci cand viata lor se schimba?", se apara el.

Observatorii critici sunt de parere ca aceasta abordare a castigului spune mult despre personalitatea lui Blair. "Este de prost gust", spune Philippe Sands, avocat in drept international, autor al unei carti despre Irak. Faptul ca cea de-a doua cariera a lui Tony Blair nu este prea bine primita este accentuat si de numeroasele sale roluri noi. Indeplineste functia de trimis special al Cvartetului privind Orientul Mijlociu (Statele Unite, Uniunea Europeana, Natiunile Unite si Rusia), care nu prea merge cu cea de consilier al unor fonduri de investitii din regiune. A mai fondat o asociatie pentru dialogul intre religii si o alta pentru guvernarea in Africa, fara a mai lua in considerare activitatea sa de consilier – gratuita – a guvernelor din Rwanda si Sierra Leone. Este un amestec de preocupari, activitati si functii care dau ocazia multor critici, concluzioneaza La Croix.

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Hamas atacă Tel Aviv. Cel puțin opt rachete au fost lansate din zona Rafah

Hamas afirmă că a lansat un „mare” atac cu rachete asupra Tel Aviv, dar nimeni nu a fost rănit, anunță Israel. Cel puțin opt rachete...

Zelenski, din Harkovul devastat, îi îndeamnă pe Biden și Xi să participe la summitul pentru pace

Președintele Volodymyr Zelenski a făcut apel la președintele american Joe Biden și la liderul chinez Xi Jinping să participe la summitul pentru pace, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă