23.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecial3 ani spion la Casa Alba

3 ani spion la Casa Alba

Postul de televiziune ABC a difuzat miercuri seara un material incendiar in care a dezvaluit ceea ce oficiali ai FBI si CIA au numit “primul caz de spionaj la Casa Alba din istoria moderna a Statelor Unite”.

Leandro Aragoncillo, 46 de ani, a fost ofiter al puscasilor marini in misiune pe langa biroul vicepresedintelui american, in perioada 1999-2004, si a lucrat atat cu Al Gore, cat si cu Dick Cheney. In aceasta calitate, el a beneficiat de autorizare top-secret, ceea ce ii permitea accesul la documente clasificate considerate sensibile pentru administratia americana. Potrivit ABC, Aragoncillo, cetatean american de origine filipineza, ar fi recunoscut ca ar fi furat documente secrete, pe care apoi le-a trimis prin e-mail unor reprezentanti ai opozitiei filipineze care pregatea o lovitura de stat impotriva presedintelui Gloria Arroyo.
Dezvaluirea ABC reprezinta o evolutie spectaculoasa a cazului de spionaj in care Aragoncillo si un alt filipinez sunt deja implicati. In luna septembrie, FBI i-a arestat in New Jersey pe Aragoncillo si pe cetateanul filipinez Michael Ray Aquino, pentru ca le-ar fi transmis filipinezilor informatii clasificate apartinand, de aceasta data, Biroului. In 2004, dupa 21 de ani petrecuti in cadrul “Marine Corps”, Aragoncillo s-a retras si s-a angajat ca analist de informatii in cadrul FBI.
In luna martie, FBI l-a pus sub urmarire pe Aragoncillo, dupa ce acesta a intervenit, folosindu-se de functia sa in cadrul Biroului, pe langa serviciile de imigrare pentru a obtine eliberarea lui Aquino, arestat pentru depasirea perioadei de sedere legala pe teritoriul american. Aquino, fost director adjunct al Politiei Nationale filipineze, a parasit tara natala in momentul in care fusese inculpat pentru rapirea si asasinarea unui director de relatii publice si a soferului acestuia, informeaaza “Washington Post”. Bietul om de afaceri nu avusese alta vina decat ca se certase in public cu fostul presedinte filipinez Joseph Estrada, indepartat de la putere in urma cu patru ani, in urma unor masive demonstratii populare.
Aragoncillo si Aquino i-au transmis, vreme de doi ani, lui Estrada, aflat intr-un spital pentru veterani din Manila, informatii colectate de primul de la FBI, CIA si Departamentul de Stat. Inainte de a fi arestat, Aragoncillo tocmai descarcase 100 de documente secrete din arhiva FBI.
Pentru Statele Unite, scandalul reprezinta o afacere stanjenitoare. O parte din documentele furnizate de Aragoncillo au ajuns nu numai la conspiratorii militari impotriva presedintelui Gloria Arroyo, ci si in presa filipineza. Din ele rezulta limpede ca oficialii americani o considera pe Arroyo “slaba, autoritara si fara suport popular”, iar pe vicepresedintele ei il numesc, fara ocolisuri, “inept”.

Cele mai citite

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...

Netanyahu, despre când s-ar putea încheia luptele din Rafah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat seara trecută că luptele "intense" împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă