18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial20 de ani de luptă pentru copii

20 de ani de luptă pentru copii

De 20 de ani, Organizaţia Salvaţi Copiii România încearcă să ofere copiilor defavorizaţi un viitor mai bun. Preşedintele organizaţiei, Gabriela Alexandrescu, a povestit pentru românialiberă.ro cât de grea este lupta contra sărăciei şi indiferenţei în ţara noastră.

Cât de gravă este situaţia copiilor defavorizaţi din România?

G.A.: Unul din trei copii din Romania, adică 33%, trăieşte sub limita sărăciei, ceea ce are grave repercusiuni asupra dezvoltării psiho-sociale. Potrivit datelor Eurostat făcute publice în luna ianuarie a acestui an, ţara noastră este pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte procentul minorilor care trăiesc la limita subzistenţei.

În contextul social actual, când criza economică a luat deja proporţii alarmante, situaţia acestor copii a devenit nu gravă, ci critică. De aceea, programele Salvaţi Copiii se axează pe îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei şi copilului, reducerea mortalităţii infantile (cea mai mare din ţările UE), creşterea accesului copiilor la educaţie, protecţia copilului împotriva violenţei, dar şi pe îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu.

Sunteţi de părere că statul se implică suficient în sprijinirea acestor copii?

G.A.: Niciodată statul nu se va implica suficient în sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, dar el trebuie măcar să asigure cadrul legal util şi transparent care să permită implicarea societăţii civile. Şi, mai ales în condiţii economice precare, cum sunt cele cu care ne confruntăm acum, statul trebuie să dezvolte politici sociale de protecţie a copiilor cărora le sunt încălcate drepturi elementare, cum ar accesul la educaţie.

Salvaţi Copiii România are un dialog continuu cu instituţiile statului implicate în problematica copiilor şi, încet, încet, am făcut câteva progrese care fac diferenţa în viaţa copiilor, cum ar fi legea contra violenţei fizice împotriva copilului, propunerile pentru noul cod penal care vizează protecţia copiilor împotriva abuzului sexual, propunerile vizând îmbunătăţirea legii educaţiei.

Cum îi ajută organizaţia pe copiii defavorizaţi?

G.A.: În urmă experienţei pe care Salvaţi Copiiii a acumulat-o în derularea de proiecte adresate copiilor din comunităţi defavorizate, am constatat că cea mai eficientă metodă de a-i ajuta în mod real pe copii este aceea de a le asigura dreptul la educaţie. Nu au fost ignorate nici celelate drepturi ale copiilor, aceştia au fost sprijiniţi, în urma nevoilor identificate de către echipele de asistenţi sociali, cu alimente, materiale igienico-sanitare, acompanierea la medic sau la instituţiile cu rol în protecţia şi educaţia copilului, consiliere juridică şi psihologică.

Încă din anul 2001 Salvaţi Copiii desfăşoară Programul de reintegrare socială şi recuperare şcolară a copiilor din comunităţi de favorizate în cadrul căruia au fost sprijiniţi peste 10.400 de copii.

Cum a apărut ideea Festivalului de Brazi?

G.A.: Ideea mi-a venit, în urmă cu zece ani, văzând o broşură a unui eveniment ce se desfăşura la Londra, organizat de colegii noştri de la Save the Children UK. Mi-a plăcut foarte mult conceptul şi m-am hotărât să-l pun în „opera” şi la Bucureşti. Anul acesta festivalul a ajuns la ediţia a zecea, deci este un eveniment de tradiţie al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Am constatat că, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, când este timpul pentru a-i bucura pe cei din jur, oamenii vor să se implice şi să contribuie la o viaţă mai bună pentru copii. Astfel, cu suportul extraordinar venit de la companii, dar şi de la oameni obişnuiţi, am reuşit să susţinem educaţia a peste 10.400 de copii minunaţi, care meritau şansa de a merge la şcoală.

Copiii care au făcut deja parte din programele Salvaţi Copiii şi-au continuat studiile şi unii dintre ei au deja locuri de muncă. Ceea ce considerăm ca o reuşită este faptul că ei, la rândul lor vin şi semnalează situaţii de risc în care se află alţi copii.

Ce îşi propune festivalul din acest an?

Ca la fiecare ediţie, miza Festivalului Brazilor de Crăciun este aceea de a sprijini integrarea educaţională a copiilor din medii defavorizate. În anul 2011 ne vom extinde activitatea de la 18 programe educaţionale la 43 în 39 de oraşe ale ţării, care vor cuprinde aproape 8.000 de copii care au nevoie de noi pentru a merge la şcoală, pentru a fi scoşi din medii ostile, cum ar fi strada ori munca.

Cu banii strânşi la festival, vom asigura o masă caldă zilnică copiilor care participă la programe educaţionale Salvaţi Copiii. Am obţinut din partea Uniunii Europene fondurile necesare rechizitelor, profesorilor, altor specialişti, transportului copiilor spre şcoală, dar ne trebuie bani pentru mâncare. Mai avem nevoie de aproximativ 350.000 de euro.

Ce programe sunt finanţate cu ajutorul banilor strânşi la acest festival?

G.A.: Fondurile colectate la Festival vor asigura un suport necesar pentru programele de educaţie preşcolară, de prevenire a abandonului scolar şi reintegrare şcolară a copiilor, prin programe A doua şansă.

Festivalul îşi propune, nu în ultimul rând, să aducă pe agenda publică problema copiilor vulnerabili. Cercetarea „Estimarea numărului de copii şi tineri ai străzii din Bucureşti, Braşov şi Constanţa”, realizată de Salvaţi Copiii în 2009, arată ca viaţa pe stradă îi face pe copii să abandoneze şcoala. Astfel, în Bucureşti numai 11,8% dintre cei chestionaţi mai frecventează şcoala, procent apropiat fiind şi în Constanţa. În Braşov numai 30% dintre copii mai merg la şcoală. Ca urmare, în Braşov şi Constanţa mai mult de jumătate dintre copiii şi tinerii străzii chestionaţi nu ştiu să scrie şi să citească, fiind practic analfabeţi.
Cât de mult ajutor primiţi din partea companiilor în această perioadă de criză?
Companiile sunt parteneri vitali ai programelor de sprijinire a copiilor aflaţi în situaţii dificile, pentru care şcoala rămâne, încă, o şansă la viitor. Responsabilitatea socială a companiilor este esenţială, mai ales într-un an atât de dificil din punct de vedere economic. Festivalul Brazilor de Crăciun susţine an de an proiectele Salvaţi Copiii şi sperăm că şi această ediţie să atragă sponsori importanţi. Mai multe companii s-au alăturat deja efortului Salvaţi Copiii România: BCR, Henkel, BRD- Groupe Société Générale, Porsche România, Banca Romaneasca, Privileg, Kaufland România, Oscar Downstream, Farmaciile Catena, EximBank, Romsys, Energy Holding, Michelin România, Germanos.

Dar din partea vedetelor? Cât de mult contează sprijinul personalităţilor publice care să promoveze festivalul?

G.A.: Ca de obicei, designeri renumiţi, dar şi persoane din media, cum sunt Andi Moisescu şi Andreea Raicu, au răspuns imediat apelului nostru, de fiecare dată. Implicarea lor este crucială şi pentru semnalul pe care îl dau public: solidaritatea este cuvântul cheie pentru o societate sănătoasă.

Dintre aceste vedete şi companii, sunt unele care colaborează permanent cu organizaţia şi cum vă ajută?

G.A.: Avem, desigur, susţinători importanţi, care ne sunt alături în fiecare an, cum ar fi Banca Comercială Română (partener strategic Salvati Copiii), Henkel Romania, Kaufland , BRD-GSG, Enel, IntesaSanPaolo Bank, PWC, KPMG, Cora, Selgros, dar am constatat cu bucurie că, în acest an dificil, şi alte companii au realizat cât de importantă este implicarea socială şi au venit în întâmpinarea unor nevoi reale ale copiilor.

Intotdeauna cand am apelat la suportul vedetelor, ele au raspuns pozitiv. De-a lungul celor două decenii de activitate, mai multe persoane publice s-au implicat în activităţile Salvaţi Copiii, printre care Melania Medeleanu, Andi Moisescu, Andreea Raicu, Leonard Doroftei, Gabriela Szabo, Ion Tiriac, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Mihaela Rădulescu, Dragoş Bucurenci, care a fost chiar voluntar al organizaţiei.

În primăvara anului 2010, de pildă, Melania Medeleanu, Andreea Raicu, Sanda Nicola şi Leonard Doroftei le-au vorbit copiilor din programul „A doua şansă” al organizaţiei Salvaţi Copiii România, organizat la Şcoala nr. 26 din Bucureşti, despre importanţa decisivă a şcolii, încurajându-i să îşi continuie studiile. Cei patru s-au alăturat, astfel, campaniei 1GOAL pentru Educaţie- „Obiectivul #1: Educaţie pentru Toţi!”, prin care se urmăreşte sensibilizarea factorilor de decizie şi determinarea acestora să asigure accesul gratuit şi nediscriminatoriu al tuturor copiilor la educaţia primară.

Salvaţi Copiii România – 20 de ani

Organizaţia Salvaţi Copiii România a fost înfiinţată în anul 1990, la iniţiativa Save the Children Suedia, din dorinţa de a-i ajuta pe copiii instituţionalizaţi, a căror situaţie dramatică a ieşit la ideală imediat după căderea comunismului.

Gabriela Alexandrescu s-a alăturat organizaţiei în anul 1993, iar din 1995 este Preşedinte Executiv. A absolvit Facultatea de Management şi Economie din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucureşti, urmând apoi specializări în domeniul drepturilor copilului la instituţii din România şi străinătate.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă