Toma Petcu anunță că Ministerul Energiei va realiza o anchetă proprie despre accidentul de la Lupeni, unde au murit doi oameni

Ministrul Toma Petcu a declarat vineri, într-o conferință de presă organizată la Târgu-Jiu, că Ministerul Energiei va declanșa o anchetă proprie pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul de la Mina Lupeni, în urma căruia doi mineri au murit, iar un al treilea a fost rănit.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.10.2017 - 18:19

Ministrul  Toma Petcu a declarat vineri, într-o conferință de presă organizată la Târgu-Jiu, că Ministerul Energiei va declanșa o anchetă proprie pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul de la Mina Lupeni, în urma căruia doi mineri au murit, iar un al treilea a fost rănit, informează Agerpres.

"O informare scurtă au făcut, am stabilit ca în baza informării să creăm o comisie, dar vreau să creez această comisie după ce se finalizează și se înaintează raportul ITM. Dacă aș trimite eu o comisie de la minister care să înceapă să pună întrebări în același timp și eventual să avem și răspunsuri în același timp cu ancheta pe care ar avea-o ITM, s-ar putea interpreta și de ITM și de către Parchet că vrem într-un fel să influențăm sau să ducem ancheta lor într-o direcție. Așteptăm să comunice raportul ITM-ul către Parchet, după aceea vom declanșa și noi propria noastră anchetă. Am cerut Consiliului de Administrație al complexului și conducerii să aibă o întâlnire de analiză, să vadă dacă au fost unele lucruri care au putea fi prevenite, de ce nu s-au prevenit, să se ia acele măsuri de îndreptare", a precizat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a mai afirmat că directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) l-a informat, joi seara, că au fost achiziționați 200 de stâlpi de susținere care vor fi distribuiți în minele care au nevoie.

"O veste bună am primit-o aseară de la domnul director, au reușit să accelereze procesul de achiziționare a acelor stâlpi și grinzi de susținere, am înțeles că săptămâna asta le-au intrat 200 de astfel de stâlpi noi în complex, urmând să fie distribuiți către minele care au nevoie și bineînțeles și către Lupeni și sper să-și achiziționeze materialele de care au nevoie. (...) Din ce m-au informat, decizia de achiziție au avut-o mai demult, numai că la aceste proceduri de licitații nu s-a prezentat nimeni. Cu sindicaliștii din Valea Jiului am discutat de trei ori pe acest subiect, le-am spus că resurse financiare sunt, procedurile au fost demarate, dar nu mai aveți credibilitate și nu mai vin companii care să încheie contracte cu voi. (...) Îmi doresc ca tot ce se achiziționează să cumpere din Românie, dar ținând cont că suntem o piață deschisă, nu putem să intervenim să spunem că stâlpii ar trebui să fie fabricați la Gorj sau la Dolj sau în altă parte. Știu că nu se mai fabrică în România (stâlpii n.r.), probabil că sunt de undeva de afară", a mai spus Petcu.

Doi mineri și-au pierdut viața, iar al treilea a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni, din Valea Jiului. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucrau în subteran, opt dintre aceștia reușind să fugă ori să scape cu viață din locul surpării de cărbune.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...