3 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSocialMedicii români desființează propaganda rusă: Nu există vaccin anti Covid 100% eficient!

Medicii români desființează propaganda rusă: Nu există vaccin anti Covid 100% eficient!

Eficacitatea imunologică totală a inocularii noului vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat în Rusia, EpiVacCorona, a fost anunțată de Serviciul Federal pentru Supravegherea Protecției Drepturilor Consumatorilor și a Bunăstării Umane pe baza rezultatelor primei și celei de-a doua etape a unor studii clinice la care ar fi participat 40.000 de voluntari. EpiVacCorona a fost dezvoltat de Vector Institute, un centru de cercetare biologică din Koltsovo, regiunea Novosibirsk, Rusia. Spre deosebire de primul vaccin rusesc Sputnik V, care este bazat pe un adenovirus uman, noul vaccin se anunță a fi un medicament pe bază de peptide, proteine virale prin care sistemul imunitar învață cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul.

OMS e de altă părere: ”Niciun vaccin nu oferă protecţie 100%”

Președintele Vladimir Putin a anunțat încă din data de 14 octombrie, în plin sezon de controverse privind eficacitatea primul vaccin anti Covid, Sputinik V, că propunerea Centrului de Cercetare de Stat Vector a fost aprobată și înregistrată oficial în țară, iar oficialul de vârf în domeniul sănătății publice, Anna Popova, a afirmat că documentele legate de EpiVacCorona au fost prezentate Organizației Mondiale a Sănătății încă din data de 8 decembrie, în prezent așteptându-se decizia OMS.
În paralel, însă, cu noua campanie de marketing a propagandei ruse, în timp ce producătorii și media moscovită vorbesc despre ”vaccinul cu o eficiență de 100%”, punctele de vedere ale Organizației Mondiale ale Sănătății, care contrazic teza rusească, sunt încă în vigoare. În vara anului 2015, în perspectiva European Imunization Week, Institutul Național pentru Sănătate Publică din România, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, lansa sub egida Organizației Mondiale a Sănătății documentul numit ”10 mituri și realități despre vaccinare”, ghid explicativ de specialitate care, la punctul 2, anunța, negru pe alb, faptul că ”datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”…

Medicii români susțin varianta OMS: ”O eficiență de 100% a vaccinului este puțin probabilă!”

Anunțul Rusiei privind lansarea vaccinului anti Covid 100% eficient este privit cu rezerve de către medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara. ”Dacă cercetarea științifică este riguros făcută, cu criteriile corect stabilite, cei care o realizează pot să spună dacă un vaccin poate fi sau nu poate fi 100% eficient. Dar sunt organisme care nu sintetizează anumite proteine care fac parte din anticorpii ce apar în urma vaccinării. Gândiți-vă că, din 10 persoane, sau din 20, o persoană poate să nu facă imunitate în tipul protectator, și asta s-ar datora capacității de imunizare a vaccinului coroborată cu genetica persoanei, pentru că sunt oameni care nu sintetizează anumiți anticorpi pentru anumite proteine. De aceea, un rezultat al eficienței de 100%, pentru toată lumea este puțin probabil”, a declarat pentru ”România Liberă” medicul Virgil Musta, admițând la final posibilitatea unei campanii de promovare care să fie regizată pentru a susține lansarea vaccinului rusesc: ”Nu pot să comentez mai mult, pentru că nu am toate datele necesare dar e foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”.
În aceeași notă de scepticism, conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu, șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, este chiar mai categorică în privința veridicității anunțului făcut de propaganda rusă.
”Personal nu cred că există niciun produs medical și niciun tratament medical, indiferent că este vorba de tabletă, injectabil intramuscular, intravenos, ser sau vaccin, care să aibe eficiență de 100%. Iar asta tocmai pentru că diversitatea genetică umană este extrem de mare. Nu am citit vreodată vreun studiu care să dovedească o eficiență de 100% a unui produs medicamentos”, a declarat Voichița Lăzureanu redactorilor ”României Libere”.
”Mai mult decât atât, trebuie să mai ținem seama de un aspect, Studiile, în momentul în care se pun în practică, se fac pe pacienți selectați, dar totdeauna, în orice fel de studiu, există persoane care nu au finalizat programul din motive diverse. Nu există posibilitatea să faci un studiu pe un eșantion de câteva sute de persoane din care, câteva, din varii motive, să nu se afle în situația de a nu duce programul până la capăt. Vă repet, eu, din cât am citit, nu am văzut nicăieri menționată eficiența de 100% și, cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari. Nu pot să îmi dau cu părererea în privința existenței unor mecanisme de marketing, vă spun doar că este puțin probabil să existe un studiu de eficiență de 100%”, a mai precizat șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Cele mai citite
00:01:10

Turcia: În jur de 60 de cățeluși au fost salvați de la îngheț

Aproximativ 63 de cățeluși fără stăpân au fost salvaţi de la temperaturile cu mult sub zero grade din zona estică a Turciei. Acționând pe baza...

Convorbirea dintre Joe Biden și Volodimir Zelensky „nu ar fi mers bine”

Un apel între președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelensky de joi „nu a mers bine”, a declarat un înalt oficial ucrainean...
00:00:56

Kamala Harris se întâlnește cu prima femeie președinte din Honduras

Prima femeie președinte din Honduras, Xiomara Castro, a avut o întâlnire cu vicepreședintele SUA Kamala Harris, imediat după învestirea sa. Cele două împărtășesc isprava de...
Ultima oră
Pe aceeași temă