17.5 C
București
luni, 20 septembrie 2021

EXCLUSIV RL Un nou val de refugiați intră în România

În următoarele luni, un nou lot de refugiați va ajunge, legal, în România, au anunțat ieri, la București, oficiali români. Comisarul – șef Eleodor Pîrvu, împuternicit ca director al Direcției Azi și Integrare din Inspectoratul General pentru Imigrări, ne-a precizat că numărul de refugiați deja anunțat este de 109. Ei vor fi trimiși în România din Iordania și din Turcia.

Termenul utilizat de oficialii români pentru această operațiune este acela de “relocare”. Asemenea acțiuni s-au mai produs în România după anul 2015 – când statele europene s-au confruntat cu un val uriaș de migranți veniți din Asia și din Africa, iar țările cele mai expuse, cum ar fi Grecia și Italia, au cerut ca UE să nu lase povara acestora doar pe umerii lor.

În acest context, în România au fost relocați mai întâi refugiați aduși din Grecia și din Italia, apoi din Turcia.

Sunt verificați de SIE și de SRI

Numărul total al străinilor din afara UE care au ajuns deja, prin relocare, în România este de peste 700, ne-a precizat, ieri, Mircea Mocanu, șeful Misiunii din București a Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Acesta ne-a asigurat că, înainte să fie trimiși în România, străinii sunt intervievați, în țările în care se află în acest moment, chiar de funcționari români, pentru a exclude orice risc, atât pentru persoanele respective, cât și pentru statul român: „Sunt verificați de SIE și de SRI. Un cetățean obișnuit nu trece prin atâtea verificări”.

O persoană care deține statut de refugiat primește, din partea statului român, suma de 540 de lei pe lună, timp de 12 luni. La acești bani se adaugă ajutorul primit din partea OIM și din partea unor organizații neguvernamentale. Acest ajutor poate fi atât financiar (de exemplu OIM oferă fiecărei persoane câte 200 de euro) cât și sub formă de servicii – cursuri de limba română, intermediere pentru găsirea unor cursuri de calificare profesională și a unui loc de muncă, precum și pentru acceptarea copiilor străini în grădinițele și în școlile din România. Străinii par să se integreze foarte bine în țara noastră, iar unii dintre ei rămân în România pe termen lung și colaborează cu autoritățile sau cu diverse ONG-uri pentru a-i ajuta pe noii refugiați.

Un tânăr din Siria vrea să devină student la Medicină în România   (Foto: Mihai Diac)

Un caz foarte interesant, prezentat la conferința de ieri de la București, a fost cel al lui Mohamed, un tânăr refugiat provenit din Siria, care acum face liceul în România. Întrebat fiind ce ajutor ar mai dori, el a răspuns direct: “Să intru la Facultatea de Medicină fără taxă. Taxa e 7000 de euro, e prea mult pentru mine”.

Mircea Mocanu ne-a explicat că și o asemenea solicitare poate fi rezolvată, conform legii care spune că o persoană cu statut de refugiat are dreptul, ca și cetățenii români, să intre la facultate fără plată. Dar cu condiția să ia examenul de admitere.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă