24.6 C
București
marți, 28 iunie 2022
AcasăSocialEvenimentMinistrul Justiției anunță "acțiuni imediate" pentru îndeplinirea MCV

Ministrul Justiției anunță „acțiuni imediate” pentru îndeplinirea MCV

Ministrul Justiției anunță „acțiuni imediate” pentru îndeplinirea MCV, prima dintre ele fiind desființarea Secției Speciale. Planul de acțiuni a fost anunțat printr-un comunicat transmis sâmbătă, 15 ianuarie, de Ministerul Justiției.

Planul include „acțiuni imediate ale Ministerului Justiției în direcția realizării obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”.

„Ministerul Justiției rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), prioritățile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), promovarea legilor Justiției și promovarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală”, precizează comunicatul Ministerului Justiției.

Secția Specială va fi închisă printr-o lege care, înainte să ajungă la Parlament, va avea avizul CSM.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, subliniază că poziția Guvernului României este în favoarea „respectării supremației dreptului european așa cum este stipulată în Tratatul Lisabona”. De asemenea, poziția Guvernului României este „în sensul respectării caracterului obligatoriu al deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene”.

Îndeplinirea MCV va duce la ridicarea monitorizării asupra României

După cum se știe, auritotățile de la București insistă pentru ridicarea monitorizării MCV asupra României.

„Ministerul Justiției va coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului Rule of Law astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă în consecință la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul Rule of Law, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene”, precizează Ministerul Justiției.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Opt ucraineni au fost uciși și alți 21 răniți în apropiere de orașul Lisiceansk

Cel puţin opt civili ucraineni au fost uciși şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se...

Pectoralii liderilor G7 și moartea cailor verzi

Liderii țărilor din G7, prezenți ieri la castelul Garmisch-Partenkirchen din Bavaria, și-au bătut joc de imaginea de macho a președintelui rus Vladimir Putin.  . „Să...

Ambasadorul Marii Britanii s-a întâlnit cu liderul separatist din Transnistria

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, s-a întâlnit cu liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski. Întâlnirea a avut loc în orașul Tiraspol,...
Ultima oră
Pe aceeași temă