8.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSocialEvenimentMesaj educativ lansat de Poliția Română. Mimi de la Fisc îl seduce...

Mesaj educativ lansat de Poliția Română. Mimi de la Fisc îl seduce pe contrabandistul Tolea

Un scurt film cu rol educativ, postat de Poliția Română pe internet, este foarte accesat, în ultimele ore.

Filmulețul pare să fi fost postat acum două zile și a avut deja 326 de comentarii și 468 de redistribuiri pe facebook. Clipul video are două personaje – o femeie seducătoare și un bărbat aparent dur. Femeia intră într-un bar, iar bărbatul, aflat deja acolo, o remarcă, merge la ea și i se prezintă cu formula “Tolea. Contrabandist”. Femeia îi răspunde “Mimi. De la Fisc”. Bărbatul rămâne surprins, apoi spune “Aș da timpul înapoi”

În imaginile următoare vedem cum timpul merge înapoi iar coletele cu marfă de contrabandă, pe care Tolea le arunca din elicopter, zboară înapoi spre elicopter.

Apoi, Tolea apare din nou, în același bar, prezentându-se în fața lui Mimi: “Tolea. Fost contrabandist”. Femeia îi răspunde, cu același zâmbet: “Mimi. Tot de la Fisc” (cu aerul că nu se lasă convinsă atât de ușor).

Drept urmare, Tolea conchide: “E bună. Legea e bună!”

Acest clip video a generat pe internet comentarii atât laudative cât și critice. Una dintre critici a fost legată de faptul că numele Tolea este foarte rar în România dar foarte frecvent în Republica Moldova, ceea ce ar induce ideea că un contrabandist provine, foarte probabil, din Republica Moldova.

Totuși, explicația folosirii numelui Tolea poate fi alta. La finalul clipului, apar mai multe denumiri de instituții, care, probabil, vor folosi acest film în campaniile lor educative. Printre instituțiile menționate la final sunt Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Este, deci, posibil să fi fost ales numele Tolea tocmai pentru ca filmul să aibă un impact mai mare asupra publicului din Republica Moldova.

Conform statisticilor din ultimii ani, contrabanda afectează Republica Moldova, România cât și alte țări din regiune, cum ar fi Ucraina. O marfă frecvent adusă de contrabandiști în România o reprezintă țigările. Bax-urile cu țigări de contrabandă sunt aduse în România peste frontiera terestră, peste râul Tisa sau chiar – aproximativ ca în videoclip – pe care aeriană.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă