Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Când începe școala, se măresc prețurile. Calculatoarele devin mai scumpe, dar vânzările cresc

Printre efectele începerii anului școlar în România se află creșterea vânzărilor de calculatoare, dar și cea a prețului mediu al acestora.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.09.2018 - 15:11

În perioada începerii anului școlar, vânzările de calculatoare personale, de tip laptop, netbook sau desktop, cresc în România cu aproximativ 25%.

Creșterea vânzărilor se produce “pe fondul creșterii cererii de astfel de echipamente”, relevă un studiu realizat de firma Evomag, specializată în comerț online.

Creșterea vânzărilor în România corespunde și evoluției la nivel internațional din ultimii ani, dar prezintă, în acest moment, o particularitate – aceea de creștere a interesului clienților față de computerele personale clasice, de tip desktop.

 

Un PC plus o imprimantă costă în medie 2.000 de lei

Pe de altă parte, la nivel național, bugetul alocat de clienți pentru pregătirile necesare anului școlar este în creștere, ceea ce se reflectă și în prețul alocat pentru echipamente informatice. Astfel, în acest moment, consumatorii sunt dispuși să cheltuiască circa 2.000 de lei pentru achiziția unui calculator, a unei imprimante, a unui monitor și a accesoriilor necesare - tastatură, mouse, boxe, precum și a primelor consumabile necesare acestora.

Bugetul mediu alocat de români, în septembrie 2018, pentru echipamente informatice este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât acum un an. Această evoluție se produce ca urmare a creșterii consumului la nivel general, a disponibilității consumatorilor de  a cheltui mai mult, dar și a promoțiilor oferite de magazinele specializate.

Campanii de tip „Back to School” oferă, în aceste zile, reduceri de până la 60 la sută la un foarte mare număr de produse. În perioada în care românii încep anul școlar, cele mai  căutate echipamente electronice devin sistemele PC, laptopurile, monitoarele, imprimantele și multifuncționalele.

 

Ce calculatoare își aleg românii

Românii își doresc calculatoare de ultimă generație, cu tehnologie nouă și putere de procesare mare. Pentru un astfel de sistem, un client este dispus să plătească, în septembrie 2018, un preț mediu de 1.600 de lei, ceea ce înseamnă cu aproximativ 10% mai mult decât anul trecut.

Pentru anumite produse și mărci, prețurile unui calculator încep de la 799 lei, ceea ce înseamnă cu 37 la sută mai puțin decât prețul anterior acestei campanii de reducere.

Pentru echipamente multifuncționale (imprimantă-copiator), prețurile încep de la 169 de lei. Un element esențial în cazul acestora este însă și prețul consumabilelor necesare, care determină așa-numitul “preț pe copie”. Decizia de achiziție în favoarea unei anumite imprimate este astfel luată nu doar în funcție de prețul echipamentului, ci și de “prețul pe copie” mai mic.

Pentru tablete, prețurile pornesc de la 249 lei, pentru laptopuri – de la 799 lei, iar monitoarele de calculator pot avea prețuri reduse cu până la 50 la sută.

Comentarii

loading...