21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSănătateVACCINUL ANTI- COVID de la Pfizer. Cât de eficient este?

VACCINUL ANTI- COVID de la Pfizer. Cât de eficient este?

Aceasta este o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni, a zdruncinat economia lumii și a răsturnat viețile oamenilor.
 
Pfizer și partenerul german BioNTech SE BNTX.O sunt primii producători de medicamente care au lansat date de succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase și se așteaptă să solicite autorizația SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgență a vaccinului.
 
Experții în sănătate au declarat că rezultatele Pfizer au fost pozitive pentru toate vaccinurile COVID-19 în curs de dezvoltare, fiind o dovadă că boala poate fi oprită prin vaccinare.

 
„Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”

A spus Albert Bourla, președintele și directorul executiv al Pfizer.

Dacă vaccinul Pfizer este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv cât timp vaccinul va oferi protecție.
 
Șeful executiv al BioNTech, Ugur Sahin, a declarat pentru Reuters că este optimist că efectul de imunizare al vaccinului va dura un an, deși acest lucru nu era încă sigur.
 
Perspectiva unui vaccin a electrizat piețele mondiale, cu viitorul S&P 500 care va atinge un nivel record și cotele de acțiuni de turism dar și de călătorii cresc. Acțiunile companiilor care au beneficiat de blocaje legate de pandemie au scăzut, inclusiv platforma de conferințe Zoom Video Communications ZM.O, care a scăzut cu 12% în tranzacționarea premarket.
 
Acțiunile Pfizer au fost indicate cu 14,2% mai mari în tranzacționarea înainte de piață în New York, în timp ce acțiunile BioNTech au crescut cu aproape 23% în Frankfurt.
 
Cotele altor dezvoltatori de vaccinuri în etapa finală de testare au crescut, de asemenea, cu Johnson & Johnson JNJ.N în creștere cu 4% în tranzacționarea înainte de comercializare și Moderna MRNA.O cu 7,4% mai puternică. Britanicul AstraZeneca AZN.L a scăzut cu 0,5%.
 
Președintele SUA, Donald Trump, a salutat rezultatele testelor și creșterea pieței: „STOCK MARKET UP BIG, VACCINE IN BREVE. RAPORTĂ 90% EFICIENT. ACESTEA DA ȘTIRI MARI! ” a spus el pe Twitter.
 
Președintele ales, Joe Biden, a declarat că știrile sunt excelente, dar nu a schimbat faptul că măștile, distanțarea socială și alte măsuri de sănătate vor fi necesare până în anul viitor.

 
1,3 miliarde de doze

 
Pfizer se așteaptă să solicite o autorizație largă din SUA pentru utilizarea de urgență a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date de siguranță de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanți la studiu, care sunt așteptate până la sfârșitul acestei luni.
 
Pfizer și BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, au ajuns la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Japonia.
 
Pentru a economisi timp, companiile au început să fabrice vaccinul înainte să știe dacă va fi eficient. Acum se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze, sau suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni în acest an.
 
Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.
 
Gigantul farmaceutic american a declarat că analiza intermediară a fost efectuată după ce 94 de participanți la studiu au dezvoltat COVID-19, examinând câți dintre ei au primit vaccinul față de un placebo.
Rata de eficacitate este cu mult peste eficacitatea de 50% cerută de US Food and D.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă