Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: INQUAM PHOTOS

Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, voluntară și se va face în trei etape

Comitetul pentru vaccinarea anti-Covid lucrează la procedura de implementare a Strategiei naționale ce trebuie finalizată până la apariția pe piață a unui vaccin certificat ca eficient împotriva noului coronavirus.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 22.11.2020 - 14:18

Vaccinul anti-Covid-19, așteptat cu nerăbdare în contextul unui al doilea val de infectări mai agresiv decât cel din primăvară, trebuie administrat rapid și eficient pentru stoparea pandemiei generate de noul coronavirus.

La nivelul Comitetului pentru vaccinarea anti-Covid-19, specialiștii epidemiologi sunt de acord ca vaccinarea să fie una gratuită și să se facă în mod voluntar. Ca aplicare, vaccinarea se poate realiza doar în mai multe etape, funcție de capacitatea de livrare a dozelor viitorului vaccin unanim recunoscut ca eficient.

„Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămâni viitoare. Ne propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim și să demontăm toate miturile care există la acest moment legat de vaccin. Fiecare, atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina sau nu, să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare. Vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz nu va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru.”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național pentru vaccinarea anti-Covid-19, într-o emisiune la Digi 24.

Potrivit estimărilor oficiale, vaccinarea se va realiza în trei etape, impuse de numărul de doze livrate dar și de ordinea de vaccinare. Evident, primii beneficiari ai viitorului vaccin sunt medicii, asistenții și personalul din spitale, oamenii din prima linie, apoi cei din sistemul de asistență socială și categoriile de vârstă vulnerabile, copiii și persoanele în vârstă, mai ales cele care au afecțiuni medicale cronice ce se agravează rapid pe fondul infectării cu noul coronavirus, iar la final restul populației.

Specialiștii în epidemiologie au calculat că este nevoie de atingerea unui nivel colectiv de imunitate de 65-70% pentru ca vaccinarea să ducă la stoparea pandemiei.

Comentarii