13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSănătateStudiu: Pisicile și câinii de companie pot ajuta la protejarea sugarilor de...

Studiu: Pisicile și câinii de companie pot ajuta la protejarea sugarilor de alergiile alimentare

Copiii care cresc cu pisici sau ar putea avea mai puține șanse decât alți copii fără cele două animale de companie să dezvolte alergii alimentare, potrivit unui nou studiu, scrie CNN.

Studiul, publicat miercuri în revista PLOS One, a analizat date de la peste 65.000 de copii din Japonia. Acesta a constatat că micuții care au câini sau pisici au avut un risc cu 13% până la 16% mai mic de a dezvolta alergii alimentare în comparație cu bebelușii care nu au animale de companie.

“Constatările noastre sugerează că expunerea la câini și pisici ar putea fi benefică împotriva dezvoltării anumitor alergii alimentare, atenuând astfel preocupările legate de deținerea de animale de companie și reducând povara alergiilor alimentare”, au scris autorii studiului.

Studiul a constatat că cei care au crescuți în prezența pisicilor au avut mai puține șanse de a dezvolta alergii la ouă, grâu și soia, în timp ce copiii crescuți în prezența câinilor au avut mai puține șanse de a avea alergii la ouă, lapte și nuci.

Mecanismul exact rămâne neclar.

“Știm dintr-o mulțime de studii că microbiomul – bacteriile care trăiesc în noi, mii și milioane de bacterii din interiorul intestinului fiecăruia – ne afectează răspunsurile noastre imune și sistemul nostru imunitar, în special dacă dezvoltăm sau nu alergii”, a declarat Dr. Amal Assa’ad, director al Programului de alergii alimentare de la Spitalul de Copii din Cincinnati, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Dr. Jonathan Bernstein, președintele Academiei Americane de Alergii, Astm și Imunologie, spune că mizeria și alte materiale secretate de animalele de companie ar putea fi un lucru bun.

“Este esențial să avem aceste expuneri din timp, pe măsură ce sistemul imunitar se dezvoltă, pe măsură ce se dezvoltă intestinul, deoarece pare să fie o cale importantă pentru sensibilizare”, a declarat Bernstein, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetările anterioare au avut rezultate mixte. Unele au legat expunerea la animale de companie de scăderea riscului de alergie alimentară, dar altele nu au găsit nicio asociere.

“Datele sunt peste tot”, a spus Assa’ad.

Deși cercetătorii din noul studiu au luat în calcul mai mulți factori care ar putea influența riscul de alergie alimentară al participanților – inclusiv vârsta mamei, istoricul de boală alergică, statutul de fumător și locul de reședință – ei spun că este posibil ca alți factori să fi influențat rezultatele.

În plus, datele privind alergiile alimentare au fost auto-raportate, ceea ce se bazează pe un diagnostic precis din partea participanților, spun cercetătorii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă