Autoritฤลฃile îndeamnฤ populaลฃia sฤ doneze sânge, în condiลฃiile în care, pe perioada verii, stocurile din spitale ajung la cote alarmant de mici, fiind cu 20-25% mai puลฃini donatori faลฃฤ de media obiลnuitฤ din timpul anului. ลi Biserica Ortodoxฤ Românฤ, care s-a implicat în multe acลฃiuni umanitare pentru salvarea vieลฃilor ลi campanii pentru donare de sânge, militeazฤ în continuare pentru pฤstrarea spiritului caritabil al românilor prin astfel de gesturi de solidaritate.
Specialiลtii dau asigurฤri cฤ, dupฤ donare, sângele donatorului este împrospฤtat, imunitatea organismului creศte, iar riscul apariลฃiei bolilor cardiovasculare se reduce cu 30%, donatorii de sânge având o speranลฃฤ de viaลฃฤ mai mare decât media populaลฃiei. Dr. Doina Goลa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguinฤ Bucureลti, a declarat pentru România Liberฤ cฤ sunt situaลฃii în care nu pot fi onorate solicitฤrile de la spitale, în special în ce priveลte nevoia de trombocite, fiind asigurate doar urgenลฃele medicale.
Românii nu prea se înghesuie la donare
Rezultatele primului sondaj privind donarea de sânge ลi plasmฤ umanฤ relevฤ cฤ 33% dintre respondenลฃi au donat sânge cel puลฃin o datฤ, iar 77% sunt de acord cu un parteneriat public privat pentru colectarea ลi procesarea de plasmฤ umanฤ. Dintre cei care nu au donat sânge, 32% au precizat cฤ nu se calificฤ ca donator din cauza problemelor medicale personale, 27% au declarat cฤ nu i-a interesat acest aspect, 21% au precizat cฤ le-a fost fricฤ de procedurฤ, iar 13% au spus cฤ nu au avut timp. În ce priveลte principala cauzฤ a lipsei de sânge pentru transfuzii, 30% au indicat lipsa de donatori, 24% au apreciat cฤ publicul nu este suficient informat, 16% au invocat proasta organizare a sistemului de transfuzii, 10% au indicat lipsa unor stimulente financiare pentru donator ลi 9% au dat vina pe lipsa investiลฃiilor în centrele de donare. 88% dintre respondenลฃi s-au declarat de acord cu înfiinลฃarea unei bฤnci naลฃionale de sânge, plasmฤ umanฤ ลi celule stem, de unde sฤ se asigure pe termen lung necesarul lor pentru tratarea pacienลฃilor români.
Condiศii minime pentru donare
Donatorii vor trebui sฤ aibฤ cartea de identitate ลi micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabฤ, legume ลi fructe consistente). De asemenea, este important sฤ nu fumeze înainte ลi dupฤ donare, timp de o orฤ. Condiลฃiile minime pentru donare sunt: vârsta între 18 ลi 60 de ani, greutatea cuprinsฤ între 50 ลi 100 kg (femeile), 60 ลi 110 kg (bฤrbaลฃii), sฤ nu fi suferit intervenลฃii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni, sฤ nu fi consumat grฤsimi sau bฤuturi alcoolice cu cel puลฃin 48 de ore înaintea donฤrii, sฤ nu fi suferit de hepatitฤ – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, brucelozฤ, ulcer, diabet zaharat, boli de inimฤ, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, pentru femei – sฤ nu fie însฤrcinate, în perioada de lฤuzie, de alฤptare sau în cea menstrualฤ. Înainte de donare voluntarii beneficizฤ de un consult medical rapid (anamnezฤ, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului ลi hemoglobinei, etc).