13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSănătateIntubația chirurgicală este mai puțin riscantă decât se credea

Intubația chirurgicală este mai puțin riscantă decât se credea

Potrivit unui studiu britanic publicat astăzi și citat de AFP, introducerea și apoi scoaterea unui tub de respirație la pacient sub anestezie generală, ar fi de fapt mai puțin riscantă decât se temeau specialiștii și cadrele medicale.

„Rezultatele sugerează că inserarea unui tub de anestezie nu ar trebui considerată o procedură cu risc ridicat” pentru personalul medical, spun autorii acestei lucrări publicate în Anesthesia, revista Asociației Anestezistilor.

Această cercetare nu a fost efectuată la pacienții cu Covid-19, din motive de siguranță. Cu toate acestea, autorii, profesorul Jonathan Reid de la Universitatea din Bristol și colegii săi de la spitalele din Bristol și Bath, solicită o reevaluare a nivelurilor de risc ale acestor proceduri: prea restrictive, încetinesc îngrijirea prin exces de precauție, spun ei.

În prezent, intubația tubului care ajută pacientul să respire și îndepărtarea acestuia sunt clasificate drept „proceduri generatoare de aerosoli” de către autoritățile sanitare britanice. Aerosolii sunt o ceață fină de particule virale, care prezintă un risc de infecție pentru personalul spitalului.

Acest risc de transmitere în aer necesită echipament de protecție individuală la nivel înalt (EIP), cu măști cu filtrare ridicată, și curățarea sălilor de operații pentru îndepărtarea aerosolilor.

Aceste cerințe au „încetinit semnificativ” intervenția chirurgicală, în special în oncologie, și au contribuit la lungi liste de așteptare la spitalele publice din Marea Britanie și din alte țări, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, conform studiului, intubația și retragerea  tubului respirator după operație produc mult mai puțini aerosoli decât se credea anterior.

Autorii au cuantificat aerosolii generați în timpul diferitelor proceduri de anestezie pentru inserarea și îndepărtarea tuburilor din căile respiratorii ale pacienților, în timpul unor operații reale, ceea nu se făcuse până acum.

Analizând 19 inserții de tuburi și 14 extrageri de tuburi, au descoperit în mod neașteptat că intubația a generat aproximativ o miime din aerosol dintr-o singură tuse.

„Extubarea generează aerosoli mai detectabili decât intubația, dar nu corespunde criteriilor actuale pentru desemnarea ca o procedură generatoare de aerosoli cu risc ridicat”, spun autorii. La îndepărtarea tubului, poate apărea o tuse pe măsură ce reflexele respiratorii naturale ale pacientului revin, explică aceștia.

„Aceste rezultate ar trebui să declanșeze o reevaluare a momentului în care este necesar să se utilizeze măsuri specifice pentru a proteja împotriva transmiterii virale de către aerosoli în sălile de operație”, continuă.

Reducerea acestor masuri de protectie la nivel inalt ar avea un impact imens asupra capacitatii noastre de a oferi asistenta medicala pacientilor din cadrul NHS (serviciu public) si international, spun ei

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă