24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăPoliticăSenatul a aprobat reforma pensiilor speciale. Urmează votul în Camera Deputaților

Senatul a aprobat reforma pensiilor speciale. Urmează votul în Camera Deputaților

Senatul României a aprobat în plen, în ședința din 28 iunie 2023, legea privind reforma pensiilor speciale.

Documentul aprobat la data de 28 iunie 2023 se intitulează „Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”. Textul de lege se referă la pensiile magistraților, ale diplomaților, ale personalului aeronautic, ale funcționarilor publici parlamentari și ale militarilor. Miercuri după amiază va urma un vot, asupra aceluiași proiect de lege, în plenul Camerei Deputaților. Camera Deputaților este Cameră decizională.

În Senat, proiectul a primit 91 de voturi „pentru” și 19 voturi „contra”. Conform textului aprobat de Senat, noua reglementare s-ar aproba, integral, abia din anul 2028. Până atunci va fi o perioadă tranzitorie. Reprezentanții Opoziției au criticat acest text de lege, subliniind că, în realitate, în privința pensiilor speciale, nu se schimbă nimic.

Ședința Senatului a fost condusă de Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Senatului. O situație delicată, semnalată de un senator al Opoziției, este aceea că însuși Ciucă beneficiază de o pensie militară, pe lângă retribuția de senator, iar pensiile militare ar face și ele parte din categoria pensiilor speciale. Prin modificarea legislativă aprobată de Senat, pensia militară a lui Ciucă nu dispare ci doar scade de la 18.000 de lei la 16.000 de lei lunar, susține USR. Liderul Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a salutat decizia Senatului de a aproba proiectul de lege.

„Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esenţială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această reformă şi a susţinut-o constant şi necondiţionat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat”, a subliniat Ciucă într-o postare pe internet.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, precum și cel al PSD, premierul Marcel Ciolacu, susțin că reforma sistemului de pensii speciale este necesară. Această modificare a sistemului de pensii ar fi una dintre condițiile puse României pentru a primii banii din PNRR. În aceeași serie de măsuri, Parlamentul a aprobat, la data de 26 iunie, desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Unii dintre cei care au votat, la 28 iunie, împotriva proiectului de lege, au fost parlamentarii USR. Liderii USR susțin că, prin aprobarea acestei legi, singurele pensii speciale care dispar sunt cele ale parlamentarilor. Alte tipuri de pensii, care de obicei sunt asimilate celor din categoria pensii speciale, nu sunt desființate, ci doar impozitate, susține USR.

„Astăzi nu s-a eliminat nicio pensie specială. Ce eliminare e asta, dacă Valer Dorneanu o sa aibă în continuare o pensie de peste 37.000 lei, în vreme ce peste 3 milioane de pensionari primesc mai puțin de 1.800 de lei pe lună?! Astăzi, Marcel Ciolacu a pus în pericol miliardele de euro din PNRR pentru școli, spitale și autostrăzi ca să protejeze privilegiile a 210.000 de oameni”

USR

USR susține că ar fi singurul partid care s-a opus proiectului de lege și că, în realitate, noua lege nu desființează, ci conservă pensiile speciale.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă