12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciucă solicită clarificarea situației cetățenilor români în Marea Britanie

Premierul Ciucă solicită clarificarea situației cetățenilor români în Marea Britanie

Premierul Ciucă a solicitat clarificarea situației cetățenilor români în Marea Britanie, într-o întâlnire avută cu ministrul pentru afaceri externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc la data de 29 noiembrie 2022 la București. James Cleverly se află în România în contextul reuniunii miniștrilor de Externe din țările NATO.

“Prim-ministrul României a punctat importanța clarificării statutului cetățenilor români care au ales să rămână în Marea Britanie ca rezidenți, având în vedere drepturile lor de cetățeni europeni.

Ministrul pentru Afaceri Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly, a apreciat cooperarea bilaterală excelentă și a subliniat că proiectele comune trebuie continuate, indiferent de aspectele ce caracterizează relațiile dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. În plus, ministrul James Cleverly a dat asigurări că românii sunt bineveniți în Marea Britanie, la fel ca toți cetățenii europeni, și a remarcat profesionalismul lor și ușurința de a se integra în societatea britanică”, a transmis un comunicat al Guvernului României.

România și Marea Britanie pregătesc o “Declarație Comună vizând consolidarea Parteneriatului Strategic”. Documentul va fi adaptat “la realitățile noului statut al Regatului Unit”, precizează Guvernul României. Declarația bilaterală se va referi la domenii importante de cooperare. Printre acestea se află securitatea și apărarea, cyber, energia și noile tehnologii, relații investiționale și afaceri.

Există și oferte de studii pentru români în Marea Britanie

Una dintre căile de cooperare este și primirea românilor la studii în Marea Britanie.

În Marea Britanie, comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate străină, după cea poloneză.

La întâlnirea de la București, premierul Ciucă i-a prezentat ministrului britanic și sprijinul oferit de România Ucrainei și Republicii Moldova. Acest sprijin se referă și la exporturile de cereale și susținerea cu produse energetice. Premierul Ciucă a menționat că România asigură Republicii Moldova 80 – 90 la sută din necesarul ei de energie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă