Fiul lui Liviu Dragnea face afaceri cu porci, iar Guvernul susține financiar asemenea afaceri. Cum explică Ministerul Agriculturii această coincidență

Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD și al Camerei Deputaților.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.03.2017 - 23:15

Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD și al Camerei Deputaților, informează HotNews.

Ministerul Agriculturii afirmă că fermele de porci din Romania se confrunta cu pierderi cauzate, printre altele, de embargoul aplicat de Rusia statelor Uniunii Europene. În schimb, datele de la Ministerul Finantelor, citate de ancheta HotNews de vineri, indică o creștere a afacerii lui Valentin Ștefan Dragnea.

"Referitor la articolele publicate în mass-media cu privire la condițiile în care s-a asumat realizarea unor programe de susținere a produselor deficitare în balanța comercială, respectiv a programului de susținere a producătorilor de carne de porc din ferme românești, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

- Analiza asupra produselor cele mai deficitare în balanța comercială a României a fost făcută pe date publice și a avut în vedere identificarea primelor două produse deficitare din această balanță, respectiv a produselor unde importul de produs depășește în termeni maximi exportul de produs și capacitatea internă de producție. 

- Programul de susținere a produselor deficitare nu și-a propus un scop limitativ, în sensul de a se referi doar la două produse în opt ani, ci de a veni, cu scheme de sprijin, in fiecare an, pe primele două produse deficitare rezultate din balanța comercială a României, așa cum este ea comunicată de către Institutul Național de Statistică. 

- Astfel, dacă în primul an, produsele deficitare sunt tomatele și carnea de porc, pentru anul următor, produsele pentru care se caută finanțare vor fi cele care vor rezulta din analiza anuală a acestei balanțe comerciale. Fiecare schemă de sprijin se acordă pe o perioada de opt ani, considerându-se că această perioadă este una suficientă pentru echilibrarea capacității de producție interne și asigurarea consumului de produse alimentare din piața autohtonă.

- România importă cca 230.000 tone porci și carne de porc (circa 30.000 tone porci vii și 200.000 to carne de porc), în valoare de circa 350 milioane euro și exportă circa 4000 to carne și produse din carne de porc.

- ​În ceea ce privește sectorul de creștere a suinelor trebuie menționat, încă de la început, că acest sector a fost unul care, după anul 1989 a întâmpinat cele mai mari dificultăți, din cauza subvenționării precare, a costurilor de producție din ce în ce mai mari, a concurenței cu piața europeană și a altor factori care au apărut și pe care o să-i prezentăm în continuare.

- ​Pentru a vă face o imagine asupra modului în care carnea de porc, carcasa de porc a fost susținută în România, ar trebui să prezentăm o comparație cu alte sisteme de finanțare pe alte specii de animale. 

- Astfel, dacă la bovine subvențiile oferite potrivit reglementărilor europene ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, la porcine, plata pe bunăstare ajunge la cel mult 30 euro/cap de animal, crescătorii de porci neavând dreptul la alte subvenții", susține Ministerul Agriculturii.


O firmă de porci din Bărăgan a ajuns, în aprilie 2014, de la firma Tel Drum la fiul șefului PSD, Liviu Dragnea, după un transfer prin intermediari, scrie Hotnews.ro. Din documentele obţinute de HotNews rezultă că fiul lui Dragnea a primit afacerea cadou.

Printre primele măsuri anunțate de liderul PSD, Liviu Dragnea, după câștigarea alegerilor parlamentare, se numără subvenția la tomate și, coincidență, la porc. Motivația președintelui Camerei Deputaților a fost că românii consumă carne de porc de import, însă fiul politicianului importă porci chiar din Germania și Olanda și îi vinde pe piața din România, unde controlează tot lanțul de la producție la desfacere.

La numai o lună după alegeri, promisiunea șefului PSD se concretizează într-o Ordonanță de Urgență. Proiectul nu a fost încă adoptat.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa pe 6 februarie că a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat şi afirma că "dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca în ţară mea, agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...