Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Vatican Media

Două evenimente istorice ale anului 2019: Președinția Consiliului UE și vizita Papei Francisc

Anul 2019 îi oferă României un moment de maximă vizibilitate internațională și, în același timp, de maximă responsabilitate.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 19.05.2019 - 19:28

Exercitarea Președinției Consiliului Europene de către România, în primele șase luni ale anului 2019, este însoțită de vizita în România a Papei Francisc, în perioada 31 mai – 2 iunie.

Deși se suprapun, aceste două  evenimente nu au legătură directă. Totuși, se știe că, în anul 2019, această a doua vizită a unui Suveran Pontif în România (după aceea a a Papei Ioan Paul al II-lea) este rezultatul mai multor ani de negocieri politice.

„Este un răspuns al Sfântului Părinte la invitaţiile care i-au fost adresate în aceşti ani, pe care îl aşteptam cu emoţie şi speranţă şi pentru care am depus toate străduinţele”, explica ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, citat de Vatican News.

“Vizita Sanctităţii Sale va fi o ocazie de a arăta că în România, în ciuda dificultăţilor pe care le aduc procesele social-economice, se dezvoltă legături profunde cu spaţiul european, se cultivă valorile Uniunii Europene, se promovează un înţeles complex al împlinirii umane. România va putea arăta Sfântului Părinte chipul unei ţări în care credinţa este trăită în biserici diferite, dar care toate cultivă marile valori ale umanismului, de promovarea cărora este atât de ataşat (…). La scurt timp de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în zilele exercitării Preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene, vizita Papei se înscrie ca un eveniment istoric de puternică semnificaţie, ale cărei reverberaţii vor pătrunde în spiritualitatea românilor”, subliniază ambasadorul României la Vatican.

Papa Francisc vizitează România la invitația președintelui  Klaus Iohannis, a autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România. Cu acest prilej, Suveranul Pontif urmează a se întâlni cu președintele României, cu premierul, cu patriarhul Daniel și cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române.

Programul în România al Suveranului Pontif va include vizite la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj.

Comentarii