15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStudentul român în străinătate şi România

Studentul român în străinătate şi România

Dacă nu aş fi decis să plec la studii în străinătate nu aş fi simţit nevoia acestor deliberări interioare asupra identităţii mele în raport cu ţara mea, iar obsesia de a face ceva pentru România mi-ar fi absorbit mult mai puţin timp şi mult mai puţină enegie. Dar ar fi fost posibile aceste fapte dacă nu aş fi plecat din România? Categoric, nu!

5 noiembrie 2011. Are loc Harvard Leadership Conference, un important eveniment din seria aniversării a 375 de ani de la  înfiinţarea Universităţii Harvard. Fac parte din comitetul de organizare, alcătuit din doctoranzi de la cele 12 şcoli ale universităţii, şi reprezint Harvard Graduate School of Arts and Sciences. Tema este  „Colaborare pentru schimbare” şi conferinţa reuneşte  studenţi de la toate universităţile strălucite din Boston. Deşi intrarea nu e gratuită, participarea depăşeşte, încă de la prima oră, toate aşteptările. În cadrul „spaţiului studio” pe care îl coordonez, am iniţiat şi organizat tema „Strategii transnaţionale. Cariera dincolo de statul naţio­nal”, direcţiile dezbaterilor urmă­rind dimensiunea transnaţională ca multiplu avantaj într-o carieră: 1. ca experienţă de viaţă care emancipează indi­vidul de constrângerile impuse de graniţele statului naţional; 2. ca sursă de creativitate şi de inspiraţie artistică; 3. ca resursă logistică pentru lideri şi organizaţii al căror scop este formarea unor echipe multinaţionale de experţi; 4. ca agendă de cercetare pentru proiecte care valorizează şi transcend în acelaşi timp spaţiile specifice. S-a studiat amplificarea proble­melor la scală transnaţională, căutându-se modalităţile prin care putem dezvolta soluţii trans­naţionale în abordarea şi depăşirea încercărilor pe care le aduce era globalizarii. In­­vitaţii mei sunt LIDERUL – domnul Sebastian Burduja (preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate), ARTIS­­TUL – domnul Matei Varga (pianist) şi CERCETĂTORUL – domnul Harris Mylonas (profesor la Georgetown University şi colegul meu la Academia Harvard).

Evident, după experienţa deosebită a acestei conferinţe, aştept cu tot interesul conferinţa „Leadership Studenţesc 2011″, organizată la Washing­ton, D.C.,  de Liga Studenţilor Români în Străinătate, pe 9-10 decembrie, proiect susţinut de către Ambasada României în SUA şi de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Studenţi români de la cele mai mari universităţi americane vor dialoga pe teme ca dezvoltarea durabilă a României sau succesul studenţilor români din SUA, reorientarea spre ţară constituind legătura dintre aceste teme. Conferinţa propune ajutor pentru noii ve­niţi în adaptarea la un climat nou, oferirea unei baze de orientare academică şi profesională, păstrarea unei legături profunde cu ţara şi promovarea imaginii României viitoarelor generaţii de factori decizionali americani.

Articolele pentru România li­be­ră şi un interviu la TVR (rea­lizator – doamna Irina Păcura­riu) constituie alte dovezi că mă gândesc la România, ca să nu mai  vorbim de obişnuitele prezentări ale unor fragmente din teza mea de doctorat, în care ţara noastră e mereu prezentă.

Aş vrea să mă întorc pentru a lucra în România? Sigur că da, la primul apel o voi face. Dacă România va avea nevoie de mine, nu voi ezita. Deocamdată fac mai mult pentru România decât dacă aş locui acolo.  

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la  Universitatea Harvard

Cele mai citite

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă