15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiS-ar mai tăia din cadourile pentru mafia universitară, dar rămâne dictatura în...

S-ar mai tăia din cadourile pentru mafia universitară, dar rămâne dictatura în școli

Marele sprijin pentru rectori – mai bine spus: pentru mafia universitară – a zburat, într-o măsură semnificativă, din Ministerul Educației, odată cu îndepărtarea lui Sorin Cîmpeanu.

Acesta s-a întors în brațele “famigliilor” din marile universități de stat al căror apărător devodat rămâne, din postura de președinte al Consiliului Național al Rectorilor (instituție în care furtul intelectual nu este considerat infracțiune, ci, din contră, o calitate).

Acum, se pare că rectorii puternic ancorați politic nu vor mai putea să vină la minister pentru a redacta cu propriile mâini legea învățământului superior.

Într-o dezbatere recentă în cadrul coaliției de guvernare s-ar fi discutat despre proiectele noilor legi ale educației.

Din informațiile apărute pe surse în spațiul public, pentru prima dată de la publicarea acestor proiecte s-ar considera eliminarea unor prevederi extrem de controversate, cel mai bun exemplu în acest sens fiind articolele ce acordă universităților să decidă câte mandate de rector poate avea o persoană (liber la rectori pe viață, cu alte cuvinte).

Ministrul Ligia Deca ar putea fi dispusă, după cum rezultă din aceleași informații apărute pe surse, să mai taie din beneficiile familiilor politice din universități.

Nu se văd semne că s-ar renunța și la dictatura pregătită în sistemul de învățământ preuniversitar prin noua lege.

Nu s-a discutat despre eliminarea articolelor ce introduc o nouă instituție sub Ministerul Educației al cărei principal scop este să controleze directorii unităților de învățământ preuniversitar cu posibilitatea de a-i demite pe cei care refuză să fie obedienți politic.

De ce nu ar fi Deca interesată să stopeze politizarea accentuată pregătită pentru școli?

Simplu: deoarece ea a fost adusă în Ministerul Educației de un personaj ce a fost inspector școlar într-o perioadă în care transferurile de elevi și alte manevre mai mult sau mai puțin legale se realizau doar după ce se trecea cu pliculețul cu atenții pe la inspectorat.

O afacere chiar mai profitabilă decât meditațiile.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă