16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSocialEducațieCoaliția coace legile Educației

Coaliția coace legile Educației

Liderii coaliției de guvernare au căzut de acord cu privire la calendarul pentru adoptarea legilor Educației, iar o parte dintre prevederile controversate din proiectele publicate până acum ar putea fi eliminate/modificate, potrivit informațiilor apărute pe surse.

Una dintre prevederile controversate ce ar putea fi eliminate, tot potrivit informațiilor apărute pe surse, este cea din proiectul legii învățământului superior, ce le conferă puterea universităților de a decide asupra numărului de mandate de rector pe care le poate deține o persoană, fapt ce s-ar putea traduce prin “rector pe viață”.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marți, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educaţiei (ME) din data de 1 februarie pentru ca proiectele legilor educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

Vicepremierul Kelemen Hunor a propus ca Executivul să îşi asume răspunderea pe proiectele legilor educaţiei, însă prim-ministrul Nicolae Ciucă a respins această variantă, arată sursele politice ale G4Media.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercurea trecută, că au fost discuţii pentru finalizarea pachetului de legi ale educaţie pentru ca ele să poată intra în dezbaterea Parlamentului, odată cu începerea sesiunii parlamentare. Şeful Guvernului a adăugat că au fost pregătite şi proiectele din domeniul educaţiei care implică o serie de măsuri de modernizare a spitalelor din ţară.

Pe data de 28 decembrie 2022, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat despre legile educaţiei, că vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanţă şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.

Deca a precizat că aceste legi vor viza bunăstarea elevilor şi creşterea echităţii în sistem, astfel că ar trebui aşteptate cu bucurie.

Despre întârzierea adoptării pachetului, Deca a arătat că proiectul legislativ nu a fost asumat de ea, din postura de consilier prezidenţial, ci de către ministrul Cîmpeanu, când a fost lansat în dezbatere publică, iar după comentariile venite în dezbaterea publică şi-a luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluţii care au ajuns la minister.

Bursele pentru studii în străinătate, în dezbatere

Până la reluarea discuțiilor pe proiectele legilor Educației, un alt proiect important pentru învățământul superior a fost lansat în dezbatere publică.

ME a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare, a anunţat Ligia Deca.

“Proiectul România Educată explică necesitatea intensificării procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior românesc, prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi internaţionale. În acest sens, ne propunem reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998”, a scris Deca pe Facebook.

Potrivit acesteia, cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Dan Podaru și-a depus oficial candidatura pentru Primăria Sectorului 1

Dan Podaru, fost consilier local PNL, a anunţat, joi, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al Sectorului 1 din partea Partidului Ecologist...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă