3.4 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăOp & EdDe ce calificarea la EURO e isterică, nu istorică?

De ce calificarea la EURO e isterică, nu istorică?

În calitate de echipă oaspete, naționala României a învins Israelul cu scorul de 2-1, pe Pancho Aréna din Felcsút, satul natal al lui Viktor Orbán. Scorul este liniștitor pentru fanii tricolorilor. Echipa e calificată la EURO 2024, care se va ține în Germania.

Cu doar un punct obținut, marți, în fața naționalei Elveției, România va încheia grupa I pe primul loc.

În acest moment, România e în urna a doua pentru tragerea la sorți a grupelor Campionatului European, având 13 puncte acumulate și +4 golaveraj fără cele două victorii cu Andorra (2-0 și 4-0), notează GSP.ro.

citește și: Xi Jinping și Joe Biden au căzut de acord că nu sunt de acord

Dacă „tricolorii” nu pierd cu Elveția, naționala lui Edi Iordănescu va rămâne în urna a doua valorică. Altfel, coboară în a treia urnă. Adică, se va confrunta în grupele UEFA 2024 cu echipe mult mai tari.

Componentele grupei a II-a sau despre cum să ne facem de râs mai puțin

Dacă rămânem în grupa a doua valorică, echipa va fi egala Turciei, Danemarcei, Ungariei, Albaniei, Belgiei. Am putea fi parteneri de joc în calificări cu Austria, Slovenia, Slovacia.

Ce gheșeft că ne-am calificat? Păi, vom fi prezenți la Campionatul European, unde n-a mai fost de opt ani.
Echipa de acum pare mai slabă decât cea din 2014, care s-a întors de la EURO din Franța cu un singur punct, suferind o rușinoasă înfrângere cu Albania.

Vom duce boul la târg, asemenea țăranului din  banc, pentru a-l face de râs? Sigur, speranța moare ultima. Mulți entuziaști, deveniți chiar isterici, nu realizează condiția slabă a fotbalului românesc.

Să ne amintim dezastrul din Franța, de acum opt ani?

Israel Romania diplomatic meeting - Romania Libera
Foto Inquam

Atunci îl aveam în poartă pe Ciprian Tătărușanu. Juca la Fiorentina. Răzvan Raț evolua titular în campionatul spaniol. Mihai Pintilii, jucătorul Stelei, era în formă. Mai mulți jucători erau titulari la echipele lor de club din străinătate decât cei de azi, când majoritatea sunt rezerve. Evoluau în mai multe echipe de primă divizie în campionatele europene.  

Torjeg (porecla dată de bănățeni) s-a întors, atunci, cu coada între picioare, la fel ca Maxim, Prepeliță, Cosmin Moți. Din vechea echipă a mai rămas Bogdan Stancu, deloc în transă, azi.

Forma bună a jucătorilor Universității, Craiova Bancu şi Screciu, a asigurat calificarea la EURO 2024. Și ce folos?
Ne întoarcem cum am plecat. Cu sufletul gol și cu plasa plină de goluri, ar zice scepticii.  

Edi von Iordanenbrum

Cu o națională cârpită, Edi Iordănescu nu poate face minuni, anul viitor, în Germania. De ce să ne amăgim? Lotul lui e subțire. Noi n-am naturalizat, precum alții, jucători străini. Generațiile tinere sunt tot mai șchioape. Nu există un interes în creșterea de talente, iar absența de aproape douăzeci de ani de la Cupa Mondială are explicații clare. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Să nu uităm parcursul din această grupă I, deloc grea pentru România! Cu Elveția, Israel, Belarus, Andorra, Kosovo.

Am început grupa în pragul infarctului. Era să ne bată Belarus. Norocul nostru că arbitrul olandez n-a dat un 11 m clar, în minutul 86, revendicat de bieloruși.

Egalul din Elveția ne-a mai înzdrăvenit și ne-a dat o șansă. Românii își mai aduc aminte de minutele de vis ale lui Mihăilă.

Mai ținem minte coșmarul? În minutul 83, eram egala naționalei din Kosovo. Prin noroc, am reușit să-i batem și să ne crească aripile. De ce să nu recunoaștem, jocul rezultatelor echipelor din grupă ne-a avantajat. Kosovo părea de la început învinsă. Echipa a luat patru puncte din confruntările cu Israel și Elveția, spre finalul grupei, făcându-ne jocul, deși la București, era să suferim pocinogul din cauza bannerului “Kosovo e Serbia.” Kosovarii s-au bătut ca leii cu Israelul. Au învins cu 1-0, într-un meci fără miză, făcând lumea să creadă că musulmanii au vrut să dea o lecție evreilor. Ultimul război însuflețindu-i. Sau înaripându-i. O fi așa, deși noi nu credem că ideologia coboară și-n jambiere. De-a lungul ultimelor zile, kosovarii au întreținut moralul României. 

Cu o echipă de șchiopi nereprezentativi, Edi Iordănescu, selecționerul atât de hulit în campania de calificare, s-a dovedit extrem de iscusit în opțiunile luate, când rezultatul era nefavorabil.

Pariul pe Pușcaș și punerea tiriplicilor în joc

Cu Elveția, când adversarii ne conduceau cu 2-0, i-a trimis în luptă pe Mihăilă și Moruțan, idee care s-a dovedit salutară. Cei doi au înviorat jocul amorțit al echipei.

Fiul celebrului jucător al Stelei, Anghel Iordănescu, cel care a condus o parte din meciurile de calificare de acum opt ani, la EURO 2016, a pariat pe vârful lui Genoa, Pușcaș, care ne-a adus egalarea în partida memorabilă cu Israel.

Iar în „decisivul” cu Israel a sfidat cifrele potrivnice, i-a persiflat și pe contestatarii lui Pușcaș și l-a trimis în teren pe vârful lui Genoa, cel care a egalat.

Chiar dacă nu ne place posacul Edi, lui i se datorează scoaterea din întunericul anonimatului a lui Drăgușin, Horațiu Moldovan, Screciu. Mai are sens să reamintim câtă înțelegere și răbdare a avut cu eternul pacient Ianis Hagi?  

Sigur că meritele sunt și ale lui Mihăilă (eliminat în ultimul meci pentru un fault grosolan), Moruțan, Pușcaș, Alibec, dar rămânem la impresia că avem o echipă de șchiopi laureați. Există o competiție și pentru aceștia. Să le dăm o șansă!

Isteria nu salvează România. Așa că să fim prudenți și să nu mai risipim prea mult emoțiile.

P.S. Șase sute de români au fost prezenți pe Pancho Aréna din Felcsút, prezentată urât de comentatorii UM-ului, care au transmis partida. Stadionul are 3000 de locuri și este construit din surse private.

VOCILE LUMII

Edi Iordănescu

Antrenorul naționalei de fotbal a României

Image of Edi Iordanescu

„Este bucurie fără margini şi mândrie mare, băieţii sunt imbatabili şi aşa vreau să rămână. Au fost păreri, critici, multe nedreptăţi, mulţumesc familiei, părinţilor mei, fraţilor mei, celor care au fost mai sceptici, dar şi Federaţiei şi preşedintelui care mi-au dat credit total. Şi Lui Dumnezeu, că a fost mereu alături de mine,” a declarat, sâmbătă seară, Edi Iordănescu.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...

Alexandr Dughin: România va face parte din Rusia. MAE: Rusia va eșua

După ce i-a luat, luni, oficial, apărarea lui Călin Georgescu, arătând că este la curent și preocupat de alegerile prezidențiale din România, Vladimir Putin...

Călin Georgescu proclamă „falimentul partidelor” după rezultatul alegerilor parlamentare

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a îndemnat, luni, politicienii să investească în oameni, în "poporul real", el declarând şi că rezultatele de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă