12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăOp & EdColumnistAlegerile din ’46. Castelul Bran. Monica Lovinescu. Palade. Vlahuță. Masca de fier.

Alegerile din ’46. Castelul Bran. Monica Lovinescu. Palade. Vlahuță. Masca de fier.

1377. Prima atestare a castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I d'Anjou, prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea Bran cu „munca şi cheltuiala lor proprie”.

1493. Cristofor Columb descoperă Porto Rico.

1665. A murit pictorul francez Nicolas Poussin.

1703. Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez moare la Bastilia.

1711. S-a născut savantul rus Mihail Lomonosov. A formulat legea conservării materiei şi a intuit-o pe cea a conservării energiei. Este creatorul odei, ca specie literară, în literatura rusă şi este considerat ca fiind unul dintre făuritorii limbii literare ruse.

1812. S-a născut lingvistul german Franz Adalbert Kuhn.

1828. A murit compozitorul austriac Franz Schubert, autor a peste 600 de lieduri.

1912. S-a născut savantul George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române. A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare. În 1946 s-a stabilit în Statele Unite devenind preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Arta a Academiei Române.

„Antibioticele nu existau. Capacitatea unui tânăr medic de a trata, practic şi eficient, diverşii pacienţi, folosind mijloace terapeutice adecvate, era extrem de limitată. Pacienţii sperau să aibe acces la tot felul de leacuri ale căror baze ştiinţifice nu existau încă. Pe scurt, nu ştiam destul. În acelaşi timp, însă, a fost poate mai importantă realizarea faptului că trebuie să începem să rezolvăm unele probleme fundamentale ale fiziologiei umane, de la nivel de celulă la nivel de organism.”

Citețște și: George Emil Palade: Viitorul aparţine ştiinţei multinaţionale

1917. S-a născut Indira Gandhi, prim ministru al Indiei în perioada 1966-1977 și 1980-1984.

1919. A murit scriitorul și publicistul Alexandru Vlahuţă („România pitorească”).

1921. S-a născut scriitorul Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat; deţinut politic între anii 1959-1964 şi implicat, alături de alţi intelectuali români în „procesul Noica-Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

1923. S-a născut Monica Lovinescu, critic literar, eseist. În 1948 a cerut azil politic în Franţa unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească. A fost una din vocile cele mai importante ale departamentului românesc al postului de radio Europa liberă.

1929. A fost creata Uniunea Internaţională a Teatrelor de Marionete.

1933. S-a născut jurnalistul american Larry King.

1946. Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere şi nestingherite", au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza, care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice; rezultatele reale indicau succesul în alegeri al Partidul Naţional Ţărănesc (72-73%)

1969. Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol al său.

1979. La Congresul al XII-lea al PCR s-a produs incidentul în care Constantin Pârvulescu, fondator al PCR, a protestat în plen împotriva cultului personalităţii creat în jurul familiei Ceauşescu.

1985. La Geneva, s-au întâlnit pentru prima oară preşedintele american Ronald Reagan şi cel sovietic Mihail Gorbaciov

1998. A murit regizorul Alan J. Pakula („Toţi oamenii preşedintelui”, „Sophie a ales”).

2001. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat victoria oficială în primele alegeri libere dupa războiul din fosta Iugoslavie a Ligii Democratice din Kosovo, LDK, şi a naţionalistului albanez moderat Ibrahim Rugova, care a obţinut 46,29 de procente în alegerile legislative

2002. A murit prinţul Alexandre de Merode, membru al Comitetului Internaţional Olimpic din anul 1964. Alexandre de Merode a creat, în 1967, Comisia Medicală a CIO, al cărei preşedinte a fost până la moartea sa.

2005. Albert al II-lea este proclamat principe al Monaco

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă